[SlovLit] o programih in metodah književnega pouka

Zoltan Jan Zoltan.Jan na guest.neticom.si
Pet Feb 25 09:18:16 CET 2000



O programih in metodah književnega pouka

Na posvetu o programih in metodah književnega pouka, ki ga je pripravilo Slovensko društvo za primerjalno književnost 18. 2. 2000 (prim. sporočilo Mirana Hladnika 20. t. m.) je ob številnih zanimivih pogledih morda premalo jasno izstopalo spoznanje, da je literarnozgodovinsko vedenje domala povsem izgnano iz naših srednjih šol (vprašljivo pa je tudi, če študentom obeh smeri posredujemo pregledno temeljno znanje). 

Maturant ima možnost, da za vse literarnovedno znanje (ki je že tako krepko skrčeno v primerjavi z nekdanjimi programi) dobi največ 10 odstotkov ocene pri slovenščini, maturo pa opravlja iz petih predmetov. Ob tako smešno manjhnem vplivu na uspeh pri maturi je čas bolje izkoristiti za učenje drugih vsebin.

Morda ne bo odveč upoštevati, da obiskuje gimnazijske programe manj kot 30 odstotkov srednješolske populacije (ki seveda še vedno ne vključuje vseh otrok). 

Komu in čemu razpravljamo o globokih spoznanjih, kako napraviti pouk literature boljši, če smo dovolili, da je izginil (ali bo pravkar poniknil) celo iz gimnazijskih programov?

Lepe pozdrave

Zoltan JAN
-------------- naslednji del --------------
HTML priponka je prečiščena...
URL: http://mailman.ijs.si/pipermail/slovlit/attachments/20000225/606718c2/attachment.html 


Dodatne informacije o seznamu SlovLit