IJS KOLOKVIJ, četrtek 24. 3. 2022, ob 13. uri, prof. dr. Tamim Asfour

Natasa.Gosevac at ijs.si Natasa.Gosevac at ijs.si
Thu Mar 24 09:14:55 CET 2022


Vabimo vas na predavanje ob letošnjih Stefanovih dnevih, ki bo v četrtek, 24. marca 2022, ob 13. uri. Predavatelj bo predaval v živo v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani, hkrati pa bo predavanje mogoče spremljati tudi na TV IJS kanalu na spletnem naslovu  <http://tv.ijs.si> tv.ijs.si.

 

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu  <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na  <https://bit.ly/2YH8LYk> Arhiv TV IJS in  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

prof. dr. Tamim Asfour 

Karlsruhe Institute of Technology (KIT), Nemčija

 

Humanoidna robotika – razumevanje človeških sposobnosti in inteligence

 

Ljudje imamo visoka pričakovanja o bodočih sposobnostih humanoidnih robotov.

Pričakujemo, da bodo postali spremljevalci in osebni pomočniki ljudem različnih starosti v različnih okoljih, da bodo pomagali pri naravnih nesrečah in nesrečah, ki jih povzroči človek, ter da bodo leta 2050 svetovni prvaki v nogometu. Ne glede na področje uporabe pa raziskave humanoidnih robotov prispevajo k razumevanju človeških sposobnosti in inteligence, kar nam pomaga pri razvoju vsestranskih humanoidnih robotov za pomoč ljudem. Sistemi, ki temeljijo na umetni inteligenci, že danes prekašajo človeka pri različnih igrah in nekaterih nalogah, ki se nanašajo na obdelavo slik in govora. Kljub temu pa še vedno nismo uspeli razviti humanoidnih robotov, ki bi dosegli človeške gibalne sposobnosti in inteligenco. V predavanju bo predstavljen napredek na poti do humanoidnih robotov, ki delujejo “24 ur na dan, 7 dni v tednu”. To so sistemi, ki umetno inteligenco naredijo oprijemljivo, tako da znajo pridobivati nova znanja s pomočjo učitelja in iz lastnih izkušenj, hkrati pa znajo predvideti posledice svojih dejanj pri izvajanju zapletenih opravil v različnih okoljih. Predavanje se bo zaključilo z razpravo o transformativnem vplivu humanoidne robotike ter o izzivih in odprtih problemih robotske inteligence.

 

Predavanje bo v angleščini.

Lepo vabljeni!

*******

 

 

We invite you to the Institute colloquium, which will take place at this year's Jožef Stefan days on March 24, 2022 at 1 PM. The lecturer will deliver a live lecture in the main Institute lecture hall, Jamova 39, Ljubljana. The colloquium is also aired on TV IJS at tv.ijs.si <http://tv.ijs.si> .

 

********************************************

prof. dr. Tamim Asfour 

Karlsruhe Institute of Technology (KIT), Nemčija

 

Humanoid Robotics – Understanding Human Performance and Intelligence

 

Ambitious goals have been set for humanoid robots. They are expected to be companions and personal assistants for people in different ages and environments, helpers in man-made and natural disasters, and winners against the world soccer champion in 2050.  Regardless of the application area, research on humanoid robotics aims at understanding human performance and intelligence to build versatile systems to assist and empower humans. Currently, we are experiencing AI systems with superhuman performance in games, image and speech processing. However, the generation of robot behaviors with human-like motion intelligence and performance has yet to be achieved. The talk will discuss progress towards 24/7 humanoid robots – as systems that make AI tangible – that learn from humans and own experience, predict the consequences of actions while performing complex manipulation tasks in different environments.  The talk will conclude with a discussion of the transformative impact of humanoid robotic as well as the challenges and open problems in Robotics AI.

 

Cordially invited!

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20220324/2f285fc1/attachment.htm>


More information about the kolokvij-ijs mailing list