IJS KOLOKVIJ, sreda, 23. 3. 2022, ob 13. uri, prof. dr. Borka Jerman Blažić

Natasa.Gosevac at ijs.si Natasa.Gosevac at ijs.si
Wed Mar 23 08:27:15 CET 2022


Vabimo vas na predavanje ob letošnjih Stefanovih dnevih, ki bo v sredo, 23. marca 2022, ob 13. uri. Predavateljica bo nastopila preko spletnega konferenčnega sistema Zoom na povezavi https://zoom.us/j/98155809734, predavanje pa bo mogoče spremljati in v njem aktivno sodelovati tudi v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. 

 

Predavanje lahko spremljate tudi na TV IJS kanalu na spletnem naslovu  <http://tv.ijs.si> tv.ijs.si.

 

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu  <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na  <https://bit.ly/2YH8LYk> Arhiv TV IJS in  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

prof. dr. Borka Jerman Blažić 

Institut »Jožef Stefan« 

 

 

Izziv interneta prihodnosti: varnost, povezljivost in vidiki humanosti  

 

Kljub zgodnji iniciativi ameriške Agencije za napredne obrambne analize (DARPA) za razvoj robustnega sistema poveljevanja v drugi polovici 20. stoletja, zasnovanega na računalniški komunikaciji, so internet razvili znanstveniki, da bi lažje sodelovali pri najnovejših odkritjih. Današnja uporaba pa daleč presega tisto, čemur je bil internet namenjen ob svojem nastanku. Tehnološke rešitve v zadnjih desetletjih so zagotovile prisotnost interneta skoraj na vseh koncih sveta, hkrati pa uporabljamo številne storitve, za katere se sploh ne zavedamo, da jih omogoča internetno omrežje.

Trenutno se internet sooča z novimi izzivi, ki niso le tehnološki, ampak izvirajo iz družbenih razmer na posameznih koncih sveta. Ti izzivi so povezani z zagotavljanem kibernetske varnosti in s procesom fragmentacije, ki bo povezljivost internetnih omrežij dodatno zmanjšala in internet “balkanizirala”. Reševanje teh izzivov zahteva veliko tehnološkega znanja za upravljanje in vzdrževanje internetnih omrežij, razumevanje družbenih razmer in človeškega vedenja ter diplomatskih veščin.

 

Predavanje bo v slovenščini.

Lepo vabljeni!

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20220323/4df2020c/attachment.htm>


More information about the kolokvij-ijs mailing list