IJS KOLOKVIJ, torek, 22. 3. 2022, ob 13. uri, prof. dr. Goran Dražić

Natasa.Gosevac at ijs.si Natasa.Gosevac at ijs.si
Tue Mar 22 09:48:58 CET 2022


Vabimo vas na predavanje ob letošnjih Stefanovih dnevih, ki bo v torek, 22. marca 2022, ob 13. uri. Predavatelj bo nastopil preko spletnega konferenčnega sistema Zoom na povezavi  <https://zoom.us/j/93021354356> https://zoom.us/j/93021354356,  predavanje pa bo mogoče spremljati in v njem aktivno sodelovati tudi v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. 

 

Predavanje lahko spremljate tudi na TV IJS kanalu na spletnem naslovu  <http://tv.ijs.si> tv.ijs.si.

 

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu  <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na  <https://bit.ly/2YH8LYk> Arhiv TV IJS in  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

prof. dr. Goran Dražić 

Kemijski inštitut, Institut »Jožef Stefan« in Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana

 

 

Kaj vse nam pove črno-bela slika atomov?

 

Sodobni vrstični presevni elektronski mikroskopi omogočajo vpogled v strukturo in kemijsko sestavo materialov z neverjetno ločljivostjo. Z ustreznim načinom zbiranja in obdelave podatkov lahko dobimo slike posameznih atomskih stolpcev in celo posameznih atomov. Iz takih slik lahko izluščimo natančen položaj atomskih stolpcev, kemijsko sestavo posameznega stolpca in dokažemo prisotnost točkovnih kristalnih defektov. V predavanju bodo predstavljene osnove delovanja mikroskopa in nekateri primeri študij tehnološko zanimivih funkcijskih materialov, kot so feroelektriki, katalitski nanodelci in katalizatorji. Razloženi bodo tudi primeri in situ študij, kjer v mikroskopu segrevamo vzorec do visokih temperatur in na atomski ravni spremljamo rast in preoblikovanje nanodelcev ali premikamo feroelektrične domene z električnim poljem. Prikazane bodo tudi zmožnosti najnovejših detektorjev, s katerimi lahko opazujemo ne samo položaj atomov, ampak tudi vezi med njimi.

 

 

Predavanje bo v slovenščini.

Lepo vabljeni!

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20220322/2e5e0ece/attachment.htm>


More information about the kolokvij-ijs mailing list