IJS KOLOKVIJ, ponedeljek 21. 3. 2021, ob 13:05, prof. dr. Griša Močnik in doc. dr. Luka Drinovec

Natasa.Gosevac at ijs.si Natasa.Gosevac at ijs.si
Mon Mar 21 09:50:03 CET 2022


Vabimo vas na predavanji ob letošnjih Stefanovih dnevih, ki bosta v ponedeljek, 21. marca 2022, ob 13:05 v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani.

Predavanji lahko spremljate tudi na TV IJS kanalu na spletnem naslovu  <http://tv.ijs.si> tv.ijs.si.

 

Napovednik predavanj najdete tudi na naslovu  <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na  <https://bit.ly/2YH8LYk> Arhiv TV IJS in  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

prof. dr. Griša Močnik 

Univerza v Novi Gorici, Haze Instruments d.o.o., Institut “Jožef Stefan”

 

Absorpcija svetlobe v aerosolih vpliva na podnebje – kako to merimo?

 

Aerosoli, ki absorbirajo sončno svetlobo, pomembno vplivajo na podnebje. V atmosferi preživijo nekaj tednov, vendar ozračje segrevajo skoraj toliko kot ogljikov dioksid, ki v atmosferi preživi desetletja. Podnebni modeli podcenjujejo vpliv absorbirajočih aerosolov. Za opis stanja našega planeta in za izboljšavo napovedne moči modelov so tako meritve ključnega pomena, saj predstavljajo vhodne podatke za podnebne modele. Pokazal bom, kako na preproste načine izmerimo absorpcijo aerosolov; kako lahko z meritvami z baloni in majhnimi letali izmerimo njihovo porazdelitev v atmosferi; kakšna je odvisnost absorpcije od valovne dolžine in kaj nam to pove o sestavi in mešanicah aerosolov; kakšne so hitrosti segrevanja ozračja za različne tipe aerosolov in kako na segrevanje vplivajo oblaki; in zakaj potrebujemo nove metode za take meritve, da bi zmanjšali negotovosti.

 

 

doc. dr. Luka Drinovec

Univerza v Novi Gorici, Institut “Jožef Stefan”, Haze Instruments d.o.o.

 

Merjenje absorpcije aerosolov s foto-termičnim interferometrom  

 

Da bi izmerili prispevke absorbirajočih aerosolov na podnebje, potrebujemo neposredne meritve njihovega absorpcijskega koeficienta. Aerosoli se v atmosferi starajo, in sicer se absorbirajoča jedra postopoma oplaščijo s prozornim ovojem, kar ojača absorpcijo. Meritve absorpcijskega koeficienta so bile v preteklosti zelo negotove, modeli pa pojava staranja niso kvantitativno opisovali. Predstavil bom nov inštrument za meritve absorpcijskega koeficienta aerosolov pri dveh valovnih dolžinah. Aerosoli v zraku, ki ga črpamo skozi merilno celico, absorbirajo svetlobo dveh močnih laserjev, zaradi česar se segrejejo. S tem segrejejo zrak okoli sebe, temu pa se zato nekoliko spremenita gostota in lomni količnik. Spremembo lomnega količnika izmerimo kot spremembo optične poti v interferometru, s čimer izmerimo absorpcijski koeficient. Foto-termični interferometer smo sledljivo kalibrirali. Pokazal bom meritve laboratorijskih vzorcev in zunanjega zraka ter meritve ojačanja absorpcije zaradi oplaščenja.

 

 

Predavanji bosta v slovenščini.

Lepo vabljeni!

 

 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20220321/ec00a2c3/attachment.htm>


More information about the kolokvij-ijs mailing list