[SlovLit] Svetovni dnevi v Gradcu

tjasa alic tjasaalic na yahoo.com
Sob Dec 13 12:52:32 CET 2008


Pozdravljeni!
 
Veseli naju, da vam lahko sporočiva, da smo tudi v Gradcu uspešno izpeljali projekt Svetovni dnevi slovenske literature na filmu. S študenti smo se na projekt pripravljali dalj časa – z nižjimi letniki smo se pogovarjali o knjigah in filmih pri urah slovenščine, višji letniki pa so po odlomkih prebirali knjigo Petelinji zajtrk, tako da je lahko stekel pogovor o vsebini, slogu ter seveda o prevajalskih vprašanjih, ki so se jim porajala ob branju. Filmske projekcije so potekale tri dni na Inštitutu za slavistiko. Pred vsakim filmom sva na kratko predstavili projekt, vsebino filma ter povedali nekaj o knjigi in avtorju. Odziv na projekt je bil odličen, študenti pa so še posebej pohvalili brošuro o projektu ter zamisel, da si je filme v podobnem času ogledalo tudi toliko njihovih kolegov in kolegic po celem svetu. 
 
Filmske dneve smo zaokrožili z Božičnico, ki smo jo na inštitutu organizirali 10. decembra. Skupaj s študenti smo s plakati okrasili učilnico, prisluhnili res odličnemu literarnemu večeru koroško-graške pesnice in gledališke igralke Rezke Kanzian, ki je prebirala pesmi iz svoje dvojezične pesniške zbirke Cvet na gnojišču. Ob koncu pa smo se poveselili in novemu letu nazdravili s slovenskim vinom, ki nam ga je podaril prof. dr. Ludvik Karničar, posladkali pa smo se tudi z domačo potico ter drugimi dobrotami, ki smo jih prinesli lektorice ter študenti. 
 
Poleg tega smo se s slovensko stojnico ter urami slovenščine predstavili tudi na Dnevu jezikov, ki je 4. decembra potekal na naši fakulteti  – udeleženci so izvedeli veliko o Sloveniji, slovenščini ter študiju, lahko so prisluhnili tolmačenju v slovenščino ter se udeležili ure slovenščine za pokušino. Veseli sva bili, da je bilo zanimanje za slovenščino veliko, še posebno med srednješolci, za katere upava, da se bodo tudi zaradi te promocije številneje odločili za študij slovenščine.
 
Lep pozdrav iz Gradca,
Tjaša Alič in Silda Bedenk


      


Dodatne informacije o seznamu SlovLit