[SlovLit] Spolnost onkraj seksizma -- Literarna zgodovina v Wikipediji in leposlovje v Wikiviru

Miran Hladnik, Siol miran.hladnik na guest.arnes.si
Tor Maj 15 09:08:24 CEST 2007


From: "Metka Zver" <Metka.Zver na mk-trgovina.si>
Sent: Tuesday, May 15, 2007 8:06 AM
Subject: Danes Dialogi v knjigarni Konzorcij

Dialogi - tretji pogovor iz cikla Antropologija spolov: Spolnost onkraj heteroseksizma 
ob knjigi Suzane Tratnik: Lezbična zgodba - literarna konstrukcija seksualnosti.
Gostja mag. Suzana Tratnik, vodi Renata Šribar.
 
Javno neprestano reciklirane in več ali manj tudi tako živete konstrukcije seksualnosti ne prinašajo sreče, zadovoljstva niti užitka - oziroma le-tega prinašajo omejeno, zaradi komercializacije seksa tudi nekako papirnato. Zato bomo z gostjo odkrivali teritorije možnih novih pojmovanj seksualnosti.
Izhajali bomo iz aktivističnih, teoretskih in literarnih dogajanj in pojmov, ki sploh omogočajo misliti seks z distanco do heteroseksualnih norm. Lezbične razgradnje spolno-seksualnih družbenih in kulturnih predpisov so-ustvarjajo najbolj markantno, queer seksualizacijo. Ta svet, ki se v stvarnosti in teoriji še vedno dogaja na margini, a deluje in je - čeprav zamejeno - močan na privilegiranem področju simbolnega, predstavlja možnost za mnoga vsakdanja soočanja: s prevladujočo hetero/porno imaginacijo, s seksualnostjo, kot jo misli sodobni "utelešeni" feminizem, in z naivnimi spolnimi in seksualnimi esencializmi new agea.
Mnoge tematizacije spolnosti se fokusirajo na žensko željo. Knjiga Suzane Tratnik Lezbična zgodba - literarna konstrukcija seksualnosti igra na lezbično žensko željo, a hkrati s teoretsko psihoanalizo pravi, da je izvor želje, ki pripada sferi psihičnega realnega - "komedija". Potemtakem misliti, predstavljati si seksualnost, izumljati nove paradigme investira nagon. To je v vsakem primeru velik izziv, ki razloži strah pred drugačnimi seksualnimi afinitetami in tudi pred temeljitim premislekom o ženskih/moških/drugih seksualnih vlogah.
 
Torek, 15. maja ob 18. uri, knjigarna Konzorcij. Vljudno vabljeni! -- Knjigarna Konzorcij, Slovenska 29, Ljubljana
 
Metka Zver

======

V Wikipedijo smo letos vnesli bio- in bibliografije 40 slovenskih literarnih zgodovinarjev, šest pa jih še nastane do konca semestra. Nazadnje so bili dodani: Tone Pretnar, Andrijan Lah, Marija Mitrović, Mirko Rupel, Gregor Kocijan, Marjan Dolgan, Silvija Borovnik, Jožica Čeh, Marko Juvan, Miran Štuhec, Igor Saksida, Aleksander Bjelčevič, Irena Novak-Popov, Alojzija Zupan Sosič, Boža Krakar Vogel, Janez Rotar, Zdzisław Darasz, Jože Lipnik, Zvonko Kovač, Ivan Grafenauer, Drago Bajt, Franček Bohanec, Igor Kramberger, Janko Moder. Dosežete jih s projektne strani http://sl.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:WikiProjekt_Slovenski_literarni_zgodovinarji s seznama http://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_slovenskih_literarnih_zgodovinarjev ali s poljubnim iskalnikom. Nič ne bo narobe, če posežete v gesla s stilnimi in stvarnimi izboljšavami.

Za Wikivir (http://sl.wikisource.org/wiki/Glavna_stran) pa se pripravlja projekt digitalizacije in postavitve novih polnih besedil. Za vzorec so pripravljene "posteljice" za Pavlino Pajkovo (http://sl.wikisource.org/wiki/Pavlina_pajk), Luizo Pesjakovo (http://sl.wikisource.org/wiki/Luiza_Pesjak) in Milana Lipovca (http://sl.wikisource.org/wiki/Milan_Lipovec), v kratkem dodamo še daljši seznam želja in načrtov. Vabljeni k sodelovanju. --- miran


Dodatne informacije o seznamu SlovLit