[SlovLit] Salojska nagrada -- Cankar in krščanstvo -- Novi Dialogi -- Fenomenologija zaznave -- Tečaji pisanja

Miran Hladnik, Siol miran.hladnik na guest.arnes.si
Sob Mar 24 16:49:24 CET 2007


From: "tatluc" <tatluc na alice.it>
Sent: Friday, March 23, 2007 6:36 PM
Subject: salojska nagrada, vabilo

Te dni bodo v mestu Salo' ob Gardskem jezeru podelili prestižne istoimenske mednarodne literarne nagrade za objavljena in neobjavljena prozna, pesniška in esejistična dela. Komisijo sestavljajo ugledni literarni kritiki in komparatisti, med temi Giorgio Barberi Squarotti iz Turina, Giuseppe Benelli iz Pontremolija, Cristina Benussi in Tatjana Rojc iz Trsta, ob njih pa še Alessandro Quasimodo, sin Nobelovega nagrajenca, pesnika Salvatoreja Quasimoda, čigar verzi so v slovenščini izšli v prevodu Cirila Zlobca. Med nagrajenci v Saloju so tudi slovenski pesniki, ki so se prijavili s prevodi Jolke Milič. Posebne nagrade je bil deležen, med drugim, Milan Jesih. Priznanje za novo zbirko, ki jo vodi Miran Košuta, bo prejela založba Ibiskos Antoniette Risolo. Pokal bo založbi izročil slovenski veleposlanik v Rimu Andrej Capuder. V tem okviru se bo odvijal tudi literarni simpozij, na katerem bodo spregovorili Ernesto Ferrero, dobitnik prve nagrade za pripovedno delo I migliori anni della nostra vita, sicer že med dobitniki najpomembnejše italijanske literarne nagrade Strega, umetnostni zgodovinar Michele Piccirillo, ki je prejel prvo nagrado za esejistično delo, ter Tatjana Rojc, ki bo, prav z ozirom na izjemno izpovedno moč slovenske besede, spregovorila o slovenskem pesništvu dvajsetega stoletja. 

=====

V sredo, 28. marca 2007 ob 17.00 bo v okviru niza z naslovom Med besedo in prevodom v Sejni dvorani pokrajinske palače v Gorici (Italija),  Korzo Italija 55, nastopil slovenski literarni zgodovinar, pisatelj in akademik FRANCE BERNIK s predavanjem na temo IVAN CANKAR IN KRŠČANSTVO. 

Dr. Bernik, avtor številnih literarno-zgodovinskih monografij, posebej študij o Ivanu Cankarju in Simonu Jenku, je v desetletju 1992-2002 predsedoval Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Bil je gostujoči profesor na univerzah v Trstu in Celovcu, ob tem pa tudi na najprestižnejših nemških vseučiliščih. Je redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti, dopisni član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti ter redni član Mediteranske akademije iz Neaplja in dopisni član Akademije znanosti v Goettingenu ter redni član Leinbniz-Sozietaet iz Berlina. Za svoje delo je prejel je številne visoke nagrade in odličja.Od leta 1997 je tudi častni član društva Society for Slovene Studies (Seattle-Washington). 

Srečanje prireja Služba za jezikovne identitete Pokrajine Gorica v sodelovanju z Oddelkom za prevajanje na Fakulteti za tuje jezike in književnosti Videmske univerze ter z Inštitutom za socialno in versko zgodovino ter Centrom Studium iz Gorice. Pokrovitelj srečanja je deželni sedež italijanske vsedržavne radiotelevizije RAI za Furlanijo Julijsko krajino. Študentje slovenskega jezika na Oddelku za prevajanje v Gorici bodo poskrbeli za simultano prevajanje. Srečanje bo vodila TATJANA ROJC, predavateljica na goriškem Oddelku za prevajanje Videmske univerze.

=====

From: "Zalozba Aristej" <info na aristej.si>
Sent: Friday, March 23, 2007 11:06 AM
Subject: Dialogi 1-2/07

Spoštovani, izšla je prva številka Dialogov v tem letu. V njej med drugim sprašujemo:
- kaj se dogaja s slovenščino na slovenskih univerzah
- ali slovenski varuh človekovih pravic potrebuje varuha
- kakšna je nova uredniška politika kulturnih strani v Večeru.
Lepo pozdravljeni! Emica Antončič, odgovorna urednica

====

From: "Metka Zver" <Metka.Zver na mk-trgovina.si>
Sent: Friday, March 23, 2007 10:19 AM
Subject: predstavitev knjige v knjigarni Konzorcij

Vljudno vas vabimo na pogovor o knjigi Fenomenologija zaznave, avtorja Mauricea Merleau-Pontyja. Dobimo se v torek, 27.3. ob 18.00 v knjigarni Konzorcij, Ljubljana. O delu enega osrednjih francoskih filozofov se bodo pogovarjali dr. Mladen Dolar, dr. Janez Strehovec in moderatorka, Tina Košir.
 
Fenomenologija zaznave je osrednje delo francoskega filozofa in dolgoletnega predavatelja na znanem pariškem College de France. Merleau-Ponty je velik del svojega dela posvetil reartikulaciji dualističnih razmerij kot so razmerje med subjektom in objektom ali jazom in svetom. V svojem zgodnjem in srednjem ustvarjalnem obdobju je Merleau-Pontyjeva misel te dualizme obravnavala iz vidika dvojice živečega in eksistencialnega telesa, pri čemer je Merleau-Ponty opozarjal, da je pomen telesa (ali telesa-subjekta), pogosto deležen premale pozornosti znotraj filozofskih tradicij. Tako tudi v Fenomenologiji zaznave. -- Knjigarna Konzorcij in Študentska založba

====

http://exploringcreativity.net/writing/ -- poletni tečaji pisanja po Evropi.


Dodatne informacije o seznamu SlovLit