[SlovLit] Vse v ponedeljek: Trubadurski koncert -- O Integralih in drugih konkretnih rečeh -- Trije zmenki s knjigo v Konzorciju

Miran Hladnik, Siol miran.hladnik na guest.arnes.si
Čet Mar 8 13:18:09 CET 2007


From: "Jani Kovacic" <Jani.kovacic na siol.net>
Sent: Friday, March 16, 2007 9:53 PM
Subject: 1. obvestilo: Gregorjevo OD TRUBADURJEV

RazGlas
Posluh vsi dobri ljudje, tako kristjani kot Židje, Saraceni, vladarji, princi, kralji, knezi in baroni, opati, vikarji, poglavarji in vazali, kleriki, menihi, sholarji, meščani, obrtniki, goljardi in vaganti, kmetje, mali in veliki, pastirji in tlačani -- ni je večje stvari od pesmi! Kajti dokler namen še ima moč, ga je treba v pesem preliti in ga v večnost zapisati. 

Jani Kovačič, OD TRUBADURJEV: Srednjeveške pesmi o ljubezni
Gregorjevo, ponedeljek, 12. 3. 2007, Ljubljanski grad
 
Žonglerji (joglers - izvajalci): Edita Garčević Koželj, Marjetka Podgoršek Horžen, Nikola Nikolić, DRAMSAM: Alessandra Cossi, Fabio Accurso, Gian Paolo Capuzzo & Giuseppe Paolo Cecere & Jani Kovačič

=========

V ponedeljek 12. marca bo ob 10.30 v predavalnici št. 2 v pritličju Filozofske fakultete predaval prof. dr. István Lukács z oddelka za slavistiko na univerzi v Budimpešti. Naslov predavanja, ki bo v slovenščini, je

Integrali, konstruktivizem, vizualna in konkretna poezija. 

Predavatelj je med drugim avtor knjige  Paralele: slovensko-madžarska literarna srečanja, ki je izšla pri mariborski Zori lansko leto, in  leta 2001 na Madžarskem izdane knjige o Kralju Matjažu pri Madžarih in Slovencih: A megváltó Mátyás király színeváltozásai a szlovén néphagyományban és szépirodalomban: a világ archetipikus víziója. 

Vabljeni, miran

=======

From: "Metka Zver" <Metka.Zver na mk-trgovina.si>
Sent: Thursday, March 08, 2007 10:41 AM
Subject: prireditve v knjigarni Konzorcij

Knjigarna Konzorcij vas v prihajajočem tednu na zmenek s knjigo vabi kar trikrat:
 
V ponedeljek, 12. 3. 2007 ob 18.00 -- Večer z dr. Denisom Ponižem, ki bo spregovoril o svoji novi knjigi esejev Trnje v Arkadiji.
 
V trinajstih esejih, združenih pod skupnim naslovom Trnje v Arkadiji, se Denis Poniž ukvarja predvsem s stanjem "duha" na Slovenskem. "Duha" (v navednicah) zaradi tega, ker ne gre za heglovski Duh kot vrhovno bivajoče načelo, ampak za kar najbolj vsakdanje, torej banalno, pritlehno, do skrajnosti zmaterializirano (pre)bivanje prebivalcev samostojne slovenske države. >Bivanje<, ker gre bolj za životarjenje, da ne rečemo celo vegetiranje, ki se hrani z neštetimi instant užitki in >fast food< obroki. 
 
Dr. Denis Poniž se, poleg pisanja poezije, proze in kritike, ukvarja tudi s teoretičnim  pisanjem o esejih in praktičnim pisanjem esejev. Doslej je izdal naslednje samostojne esejistične zbirke: Pot, Znaki in poetike, Molk in pisava in Črtomirovo slovenstvo. V hrvaščini je leta 1984 na Reki objavil zbirko esejev Razgovori sa literaturom (Pogovori z literaturo). Z gostom se bo pogovarjal Matej Krajnc, ki bo poskrbel tudi za glasbeni predah.
 
V sredo, 14. marca, ob 18. uri -- Dr. Ksenija Šabec, pogovor ob novi knjigi Homo europeus.
 
Ob izidu knjige avtorice dr. Ksenije Šabec "Homo europeus: Nacionalni stereotipi in kulturna identiteta Evrope" bo potekal pogovor o aktualnih vprašanjih nacionalnih meja, sodobnih identitet in kulturne podobe "Evrope" v nastajanju. Kot izhodišče bo služila avtoričina teza, da so nacionalne identitete še vedno prevladujoča oblika kolektivnih identifikacij v primerjavi z nadnacionalnimi ter da je konstrukcija evropske kulturne identitete zaenkrat predvsem projekt družbenih, političnih in ekonomskih elit, ki pri tem projektu premalo upoštevajo participacijsko abstinenco državljanov in razloge zanjo. Pogovor bo vodil urednik knjižne zbirke Kult pri Založbi FDV, dr. Aleš Črnič, poleg avtorice pa bosta v razpravi sodelovala še dr. Mitja Velikonja in dr. Boris Vezjak.
 
v četrtek, 15. 3. 2007 ob 18.00 -- Krst pri Savici. O Krstu, parodiji in še čem se bo z Matejem Krajncem pogovarjala Katja Zakrajšek, slišali pa boste tudi nekaj odlomkov in songov iz parodije. Pri založbi Sanje je februarja letos izšel ponatis Prešernove pesnitve s spremno besedo in dodano prozno parodijo Krsta izpod peresa Mateja Krajnca.
 
Matej Krajnc je pesnik, pisatelj, kantavtor, prevajalec ... ne nujno v tem vrstnem redu. Leta 2002 je postal najmlajši član Društva slovenskih pisateljev. Za sabo ima že več kot deset pesniških zbirk in niz romanov. Tudi komparativist, ki je za Sanje na novo zares prebral Prešernov Krst pri Savici in mu napisal malo (ali zelo) drugačen spremni esej. 
 
Torej, kaj bo: Arkadija, Evropa ali Savica? Izberite si svojo najljubšo destinacijo in se nam pridružite pri zanimivi knjižni debati! 
 
Knjigarna Konzorcij, Slovenska 29, Ljubljana. P.S. Knjige bo na dan prireditve moč kupiti z 20% popustom! -- Metka Zver


Dodatne informacije o seznamu SlovLit