[SlovLit] Pravljice danes

Miran Hladnik, Siol miran.hladnik na guest.arnes.si
Pon Feb 19 23:04:40 CET 2007


From: "Pirih Nataša" <N.Pirih na ff.uni-lj.si>
To: <slovlit na ijs.si>
Sent: Monday, February 19, 2007 2:27 PM
Subject: sprememba

Začetno usposabljanje za poučevanje slovenščine kot drugega/tujega jezika zaradi težav pri organizaciji in prostorske stiske prestavljamo na oktober 2007, torej na začetek novega študijskega leta. Vsem zainteresiranim se iskreno opravičujemo za nastalo spremembo

Lep pozdrav, Nataša Pirih Svetina 

=====
 
From: "Milena Mileva BLAZIC" <milena.blazic na guest.arnes.si>
Sent: Monday, February 19, 2007 9:10 PM
Subject: Please review 'PRAVLJICE DANES 2007- program'

V Cankarjevem domu (http://www.cd-cc.si/_Cankarjev_Dom/prvastran/index.php?id_kategorija=katkvz&navactive1=6&navactive2=0) in Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani (http://www.etno-muzej.si/festival.php) bo od 12. do 18. marca 2007 potekal 10. pripovedovalski festival Pravljice danes 2007. Osnovni vodili festivala ostajata vsa leta enaki: nastopajoči poslušalcem ponujajo zgodbe, ki jih prosto pripovedujejo, predstavljene pripovedi pa (razen redkih izjem) izvirajo iz ljudskega izročila, domačega in tujega. [...] Še ena pomembna novost letošnjega festivala je odprta pripovedovalska tribuna. Na njej se kot pripovedovalci lahko predstavijo vsi pripovedovanja željni, ki čutijo, da z izbrano zgodbo poslušalce lahko pritegnejo. Festival torej odpira vrata tudi popolnoma neznanemu in nepričakovanemu. Program oblikuje in vodi pesnica, pisateljica in pravljičarka Anja Štefan. Izvedbo programa koordinira Alenka Veler.

Ponedeljek, 12. marec 2007
Pripovedovalski forum slovenskih knjižničarjev (CD)
10.00 Pripovedovalski nastopi izkušenih slovenskih knjižničarjev, ki v svojem okolju uspešno razvijajo pripovedovalsko umetnost. S kratkimi ljudskimi pripovedmi se nam bodo predstavili: Tanja Zavašnik iz Grosupljega, Darja Hribernik iz Slovenj Gradca, Anica Krčmar iz Žalca, Jasna Branka Staman iz Ljutomera, Breda Kočevar iz Črnomlja, Janez Pungartnik iz Trebnjega, Zlata Brezovar z Vrhnike, Anita Leskovec iz Cerknice, Nives Andrič iz Kopra in Marija Cvetek, nekdanja knjižničarka, danes etnologija in publicistika, iz Bohinja.
 
11.00-11.15 Odmor za kavo in izmenjavo izkušenj
 
11.15 Predavanja: 
Dr. Katja Podbevšek: Govorno oblikovanje pravljice
Mag. Igor Cvetko: Zgodbe preprostih glasbilc
Jelena Sitar: Pripovedovanje ob lutki
 
14.00-18.00 Delavnica:
Uvod v oblikovanje govora in nego glasu (vodi Neža Rojko). Število udeležencev je omejeno.
 
Prireditev je namenjena predvsem knjižničarjem šolskih in splošnih knjižnic, vodjem splošnih knjižnic ter študentom bibliotekarstva, vabljeni tudi drugi. Prosti vstop. Informacije in prijave za delavnico: Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS, T 01 4300 557, 4300 558, E info na bralnaznacka.si
 
19.00 S pravljico okrog sveta (CD)
Pripovedujejo: Tanja Moskalenko (Belorusija), Di Vidmar (Kitajska), mag. Aswin Shrestha (Nepal), Joseph  Rakotorahalahy (Madagaskar), Nubia Zrimec (Nikaragva), Christiane Redek Leskovec (Nemčija) in Darko Jan Spasov (Makedonija). Prireditev povezuje Sekumady Condé.
 
Vsak od sedmih pripovedovalcev, ki prihajajo z različnih delov sveta, se nam bo predstavil s sebi ljubo pripovedjo iz svoje prve domovine. Pripovedovali bodo v slovenščini in primaknili tudi drobce svojega maternega jezika, verze, morda melodije. [...] 

Za odrasle
20.30 
Ti povem ano pravco  (CD), večer slovenskih ljudskih pripovedi, povedanih v narečjih. Pripovedujejo: Ljoba Jenče, Vesna Radovanovič in Jasna Majda Peršolja.
[...]
Za odrasle
 
Torek, 13. marec 2007
9.00 
V nekem carstvu, v nekem vladarstvu (ruske ljudske pripovedi) (SEM). Pripoveduje Nataša Matjašec.
 
Za otroke od 7. leta naprej
10.00 Iz pojoče skrinjice (SEM). Pripoveduje: Ajda Rooss Remeta.
 
Za otroke od 3. leta naprej
10.45 Car Trojan in kozja ušesa (SEM). Pripoveduje: Anja Štefan.
 
Za višje razrede OŠ 
17.00 Zverinice iz Rezije (SEM). Pripovedujejo: Rok Kosec, Tjaša Koprivec, Matjaž Štirn. Glasbena spremljava: Goran Završnik.
 
Za otroke od 3. leta naprej
19.00 Pravljično ReŠetanje: Za 2 groša fantazije v živo (CD). Pripovedujejo: sodelavci Radia Študent.

Sodelavci oddaje Za 2 groša fantazije z Radia Študent še vedno z velikim veseljem brskajo po domači in tuji zakladnici ljudskih pripovedi ter negujejo bogato izročilo govorjene besede. Z gostujočimi glasbeniki se na festivalu Pravljice danes že četrtič predstavljajo s sveže izbranimi pravljicami. 
 
Za odrasle
20.30 Odprta pripovedovalska tribuna (CD). Na odprto pripovedovalsko tribuno so vabljeni vsi, ki bi se radi preizkusili kot pripovedovalci. Priporočamo predstavitev s kratko ljudsko pripovedjo, ne daljšo od 5 minut. Prireditev bo vodil Boštjan Napotnik - Napo. Prijave sprejemamo do 5. marca, dodatne informacije dajemo na elektronskem naslovu pdtribuna na gmail.com. Prosti vstop.
 
Za odrasle
Sreda, 14. marec 2007
9.00 Zakleti grad (pravljice Frana Milčinskega) (SEM). Pripoveduje: Nataša Konc Lorenzutti.
 
Za nižje razrede OŠ
10.00 Tristo zajcev (SEM). Pripovedujejo in muzicirajo: Boštjan Gombač, Jure Longyka, Žiga Golob. Skupaj nam bodo predstavili nekaj pripovedi iz repertoarja Antona Dremlja - Resnika, nekdanjega mojstra govorjene besede iz Petrušne vasi na Dolenjskem.
 
Za otroke od 9. leta naprej
11.00 Pravljično ReŠetanje: Za 2 groša fantazije v živo (CD). Pripovedujejo: sodelavci Radia Študent. Morda se nam zdi, da smo z najstniško dobo pravljice že prerasli in da nam nimajo ravno dosti povedati, a mladi sodelavci Radia Študent verjamejo, da sočne, krepke, grozljive in tudi lirične zgodbe, ki so preživele dolga stoletja, vedno znova lahko vsakogar pritegnejo. Z glasbo v živo.
 
Za učence višjih razredov OŠ, dijake in študente
17.00 Iz pojoče skrinjice (SEM). Dodatna pripovedovalska predstava, ki bo pripravljena na podlagi vnaprej izraženih želja in rezervacij. Pripoveduje: Ajda Rooss Remeta.

Za otroke od 3. leta naprej
20.00  Pobrano na kup (CD). Pripovedujejo: Andrej Rozman - Roza, Bojan Cvetrežnik, Janez Škof, Anja Štefan, Rožana Koštial, Miha Žorž, Ajda Ross Remeta.

Za odrasle
Petek, 16. marec 2007
20.00 Ashley Ramsden: Pripovedi z vsega sveta (CD). Pripoveduje: Ashley Ramsden.
 
Za odrasle
Sobota 17. marca od 9.00 do 12.30 in od 14.00 do 17.30
Nedelja 18. marca od 9.30 do 13.00
Delavnica: Umetnost pripovedovanja (vodi Ashley Ramsden) (CD)
 
Spremljevalni program:
7. marec 2007 ob 11. uri (SEM)
Predstavitev zbornika prvega simpozija pravljičarjev Sedi k meni, povem ti eno pravljico (članki šestnajstih avtorjev, avtorica Ljoba Jenče, izšlo pri Mariborski knjižnici).
 
Pripovedovalski festival Pravljice danes 2007 organizirajo: Cankarjev dom (CD), Slovenski etnografski muzej (SEM), Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS. Za knjižna darila se zahvaljujemo založbi Mladinska knjiga. Medijski pokrovitelji: Radio Študent, reviji Cicido in Ciciban.
 
Vstopnina: 3,50 EUR /838,74 SIT za otroške prireditve (nakup vstopnic v Slovenskem etnografskem muzeju), 5 EUR/1198,20 SIT za večerne prireditve (nakup vstopnic v Cankarjevem domu). Popusti za skupine: 10 % (skupine iz Ljubljane), 15 % (skupine od drugod). Dodatne informacije in rezervacije za organizirane skupine: 01 2417 172   tibor.mihelic na cd-cc.si Nakup vstopnic in informacije: Za prireditve v Cankarjevem domu (večerne predstave in dopoldanska za dijake in študente): Informacijsko središče CD:  01 2417 299,  info na cd-cc.si Ob delavnikih odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami. Nakup vstopnic s plačilnimi karticami po  01 2417 300, ob delavnikih od 9. do 18. in ob sobotah od 11. do 13. ure, ter po  www.cd-cc.si Dodatne informacije:  01 2417 172   tibor.mihelic na cd-cc.si Za prireditve v Slovenskem etnografskem muzeju (predstave za otroke): Slovenski etnografski muzej, Metelkova 2, Ljubljana. Nakup vstopnic in rezervacije Recepcija Slovenskega etnografskega muzeja od torka do nedelje od 10.00 do 18.00, 01 3008 745  trgovina na etno-muzej.si  S www.etno-muzej.si  Kontaktna oseba Sonja Kogej Rus, T 01 3008 750  sonja.kogej-rus na etno-muzej.si 


Dodatne informacije o seznamu SlovLit