OPOMNIK: IJS KOLOKVIJ, torek, 23. 3. 2021, ob 12. uri, prof. dr. Barbara Malič

Natasa.Gosevac at ijs.si Natasa.Gosevac at ijs.si
Tue Mar 23 08:19:42 CET 2021


Vabimo vas na predavanje ob letošnjih Stefanovih dnevih, ki bo 23. marca 2021, ob 12. uri. Predavanje bo v spletnem konferenčnem sistemu Zoom in mu lahko prisostvujete tako, da v brskalnik prenesete naslov  <https://uni-lj-si.zoom.us/j/98099345188?pwd=c1M0dHdnNHVDVFc2aC90RktCUHJKUT09> https://uni-lj-si.zoom.us/j/98099345188?pwd=c1M0dHdnNHVDVFc2aC90RktCUHJKUT09; identifikacijska stevilka sestanka je 980 9934 5188, geslo pa 876849.

Predavanje lahko spremljate tudi na TV IJS kanalu na spletnem naslovu tv.ijs.si <http://tv.ijs.si> .

 

Napovednik predavanja najdete na naslovu  <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

 

prof. dr. Barbara Malič

Institut Jožef Stefan in Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana

 

Feroelektrična keramika: pogled na stoletje raziskav od odkritja feroelektričnega pojava do danes

 

Mineva sto let od odkritja feroelektričnega pojava v monokristalih natrijevega kalijevega tartrata (Valasek, 1920/1921). Začetek raziskav in razvoja feroelektrične keramike lahko umestimo v obdobje druge svetovne vojne, ko so zaradi potreb po učinkovitih kondenzatorjih odkrili izjemno veliko dielektričnost polikristaliničnega  barijevega titanata in kasneje ugotovili, da slednja izvira iz njegovih feroelektričnih lastnosti. Leta 1952 so odkrili trdno raztopino svinčevega cirkonata titanata (PZT) in kmalu še možnosti uporabe v ultrazvočnih pretvornikih zaradi odličnih piezoelektričnih lastnosti.  Okrog leta 2000 je zavedanje o pomenu skrbi za okolje, ki je bilo v nekaterih državah podprto v zakonodajo, spodbudilo raziskave okolju prijazne piezoelektrične keramike brez svinca. Po skoraj dvajsetih letih še iščemo materiale, ki bi izkazovali lastnosti, primerljive z lastnostmi svinčeve keramike. 

Sredi osemdesetih let 20. stoletja so z razvojem mikroelektronike in mikroelektromehanskih sistemov postale aktualne raziskave feroelektričnih tankih plasti. Leta 2006 je članek o ogromnem elektrokaloričnem pojavu, to je spremembi temperature pod vplivom električnega polja, v feroelektričnih tankih plasteh (Mischenko, Science) vzbudil zanimanje raziskovalne sfere za možnost uporabe tega pojava v hladilni tehniki. Pred nekaj leti so potrdili feroelektričnost v ultratankih plasteh hafnijevega oksida, kjer nanometrska debelina prispeva k ojačanju feroelektričnosti v nasprotju z obnašanjem “klasičnih” feroelektrikov.

Sočasno z raziskavami fizikalnih lastnosti feroelektrikov so potekale raziskave materialov in razvoj tehnologij, ki so omogočile njihovo uporabo v najrazličnejših napravah. V predavanju bomo predstavili ključne predstavnike feroelektrične keramike, sintezo in postopke, ki vodijo do volumenske keramike, debelih in tankih plasti, in opisali izzive,  ki so posamezne raziskave spremljali. 

 

Predavanje bo v slovenščini.

 

Lepo vabljeni!

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20210323/68e51243/attachment.htm>


More information about the kolokvij-ijs mailing list