IJS KOLOKVIJ, sreda, 21. 3. 2018, ob 13. uri; Nobelov nagrajenec: prof. dr. Duncan Haldane

Tanja Debevec Tanja.Debevec at ijs.si
Tue Mar 20 15:01:08 CET 2018


Vabimo vas na 10. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2017/18, ki bo v sredo, 21. marca 2018, ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan«  na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nobelov nagrajenec: prof. dr. Duncan Haldane

Princeton University, ZDA

 

Prepletenost: Einsteinovo darilo kvantni mehaniki

 

Ena od najbolj presenetljivih lastnosti, ki jih je napovedala kvantna mehanika, je prepletenost med objekti, ki ležijo na različnih mestih. To je Einstein imenoval "strašljivo delovanje na daljavo" in razumel kot nekaj, kar je v nasprotju z zdravo pametjo in je tudi nekompatibilno z gravitacijsko teorijo. Po njegovem bi eksperiment zagotovo pokazal, da kvantna teorija ne drži. Kasnejši eksperimenti pa so pokazali nasprotno, da kvantna teorija velja. V zadnjih letih je jasno, da je Einsteinovo nesprejemanje kvantne teorije napačno. Lastnost prepletenosti, ki jo je napovedal, je ne le zanimivost, vredna filozofske razprave, pač pa je mogoče temeljna substanca kvantne mehanike. Tačas je ta v središču odkritij na področju topološke kvantne snovi (za te raziskave je profesor Haldane prejel Nobelovo nagrado) in je videna kot vir ali gorivo bodočih zmogljivih kvantnih računalnikov. Einstein je menil, da je vpeljava kozmološke konstante v gravitacijsko teorijo njegova prva največja napaka, vendar se danes kaže, da bi lahko bila povezana z najnovejšimi odkritji temne energije. Tudi njegovo mnenje, da je prepletenost njegova druga največja napaka, je prav tako z vidika današnjega časa zmotno in se kaže kot eno najbolj plodnih odkritij.

Predavanje bo v angleščini.

Lepo vabljeni!

 

 

 




We invite you to the 10th Institute colloquium in the academic year 2017/18. The colloquium will be held on Wednesday March 21, 2018 at 1 PM in the main Institute lecture hall, Jamova 39, Ljubljana. To read the abstract click  http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev. Past colloquia are posted on  http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

 

********************************************

Nobel laureate: prof. dr. Duncan Haldane

Princeton University, USA

 

Entanglement: Einstein's gift to quantum mechanics

 

One of the surprising features predicted by quantum mechanics is what is called "entanglement" between objects in different places, which Albert Einstein famously called "spooky action at a distance", and felt was so contrary to common-sense (and incompatible with his theory of gravity) that an attempt to demonstrate it experimentally would surely show that quantum theory was not correct. But when it eventually become possible to test it experimentally, quantum mechanics passed the test. In recent years it has become apparent that while Einstein's opposition to quantum theory was wrong, the property of "entanglement" that he identified as a prediction of quantum theory is not just a curiosity that philosophers can debate, but perhaps its central ingredient. It lies at the heart of the recent discoveries of "topological quantum matter" (the work for which Haldane shared the 2016 Nobel Prize for Physics), and is now viewed as a "resource" or fuel that could drive future powerful "quantum computers". Einstein felt the introduction of the "cosmological constant" in his theory of gravity was his "biggest mistake", but today it seems likely that it is related to the recently discovered "dark energy". If his disbelief in entanglement was his "second biggest mistake", it, like the first, has been a very fruitful one indeed.

 

Cordially invited! 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20180320/314a5ac1/attachment.html>


More information about the kolokvij-ijs mailing list