IJS KOLOKVIJ, torek, 20. 3. 2018, ob 11. 30; OKROGLA MIZA

Tanja Debevec Tanja.Debevec at ijs.si
Mon Mar 19 13:05:07 CET 2018


Vabimo vas na okroglo mizo, ki bo v torek, 20. marca 2018, ob 11.30 v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan«  na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

OKROGLA MIZA: INTELEKT NA ROBU DRUŽBE

Razmišljujoči analitki naše družbene realnosti ugotavljajo, da slovenska država že dlje časa ne premore strokovnosti in volje, da bi gradila in spodbujala nastanek dolgoročnejših vizij na različnih področjih družbenega razvoja. Znanje, ustvarjalnost, inovativnost ter odprtost do novih in prebojnih idej postajajo drugorazredne vrednote. V takšnem okolju se razrašča problematičen odnos političnih elit do intelektualcev, do vloge znanosti v družbenem razvoju in tudi drugih na znanju temelječih dejavnosti. V medijih prednjačijo puhlice, zaslužkarstvo, neresnične novice in nastopaštvo. Udeleženci okrogle mize bodo razpravljali o aktualnih dogajanjih v slovenski družbi z vidika intelektualca, ki se vse bolj in ne samo po svoji volji umika iz javnega življenja. Zanimalo jih bo, kateri so razlogi, da postaja slovenska družba vse bolj antiintelektualna in antiustvarjalna, in kakšne posledice bo to imelo v letih, ki so pred nami. 

GOVORCI: 

Ali Žerdin

Ervin Hladnik Milharčič 

Marcel Štefančič

Jadran Lenarčič, moderator

Lepo vabljeni!

 

 

We invite you to the round table discussion in the academic year 2018. The colloquium will be held on Tuesday March 20, 2018 at 11.30 in the main Institute lecture hall, Jamova 39, Ljubljana. To read the abstract click  http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev. Past colloquia are posted on  http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

 

********************************************

ROUND TABLE DISCUSSION: INTELLECT ON THE EDGE OF SOCIETY

 

Reflective analysts of our social reality find that the state has not longed to have the will and expertise to build and promote the emergence of longer-term visions in various areas of social development. Knowledge, creativity, innovation and openness to new and breakthrough ideas become secondary values. In such an environment, the attitude of political elites to intellectuals, the role of science in social development, and other knowledge-based activities become problematic. The media are dominated by hobbies, earnings, fake news and performances. The participants of the round table will discuss current events in Slovenian society from the point of view of an intellectual who is withdrawing from public life more and more of his or her own will. They will be interested in the reasons why Slovenian society is becoming increasingly anti-intellectual and anti-artistic, and what consequences it will have in the years ahead.

 

SPEAKERS: 

Ali Žerdin

Ervin Hladnik Milharčič 

Marcel Štefančič

Jadran Lenarčič, moderator

 

Cordially invited!

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20180319/4c30926c/attachment.html>


More information about the kolokvij-ijs mailing list