OPOMNIK: IJS KOLOKVIJ, ponedeljek, 19. 3. 2018, ob 13. uri; prof. dr. Philippe Marcus

Tanja Debevec Tanja.Debevec at ijs.si
Mon Mar 19 09:11:39 CET 2018


Vabimo vas na 8. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2017/18, ki bo v ponedeljek, 19. marca 2018, ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan«  na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Prof. dr. Philippe Marcus

CNRS - Chimie ParisTech - PSL University, Francija

 

Kovinske površine in tanke oksidne plasti: od nanostruktur do korozijske zaščite

 

Kovinske površine, prekrite z oksidnimi plastmi, so pomembne na mnogoterih področjih, posebej pri kovinskih materialih, ki jih uporabljajo v energetiki in transportu. V predavanju bomo obravnavali najnovejši razvoj na področju karakterizacije in razumevanja kemičnih in strukturnih značilnosti oksidnih plasti na površinah kovin in zlitin na nanonivoju, in sicer z vidika znanosti o površinah in elektrokemije. Predstavljeni rezultati temeljijo na uporabi naprednih analitičnih metod pri študiju površin, kot so vrstična tunelska mikroskopija, vrstična tunelska spektroskopija, rentgenska fotoelektronska spektroskopija, masna spektrometrija sekundarnih ionov z merjenjem časa preleta, v kombinaciji z elektrokemičnimi meritvami in dopolnjena z DFT-modeliranjem.

Predavanje bo v angleščini.

Lepo vabljeni!

 

 

 




We invite you to the 8th Institute colloquium in the academic year 2017/18. The colloquium will be held on Monday March 19, 2018 at 1 PM in the main Institute lecture hall, Jamova 39, Ljubljana. To read the abstract click  http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev. Past colloquia are posted on  http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

 

********************************************

Prof. dr. Philippe Marcus

CNRS - Chimie ParisTech - PSL University, France

 

Metal surfaces and thin oxide films: from nanostructures to corrosion protection

 

Metal surfaces covered by oxide films are important in several areas, and especially for metallic materials used in energy and transport applications. This lecture will focus on recent advances in the characterization and understanding of the chemical and structural properties of oxide layers on metal and alloy surfaces at the nanoscale, combining surface science and electrochemistry. The presented data are based on the application of advanced surface analytical techniques, such as Scanning Tunnelling Microscopy, Scanning Tunnelling Spectroscopy, X-Ray Photoelectron Spectroscopy, Time-of-Flight Secondary-Ion Mass Spectrometry, combined with electrochemical measurements, and complemented by DFT modelling.

 

Cordially invited!

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20180319/06e9ac31/attachment.html>


More information about the kolokvij-ijs mailing list