[Agor] Vabilo na dogodke v drugem tednu januarja

Jerneja Kavcic jernejakavcic at hotmail.com
Fri Jan 10 19:52:58 CET 2020


Dragi vsi!


V prihodnjem tednu bodo na Filozofski fakulteti v Ljubljani in v Cankarjevem domu potekali naslednji dogodki, povezani z grščino, pa tudi s klasično filologijo v širšem smislu:

1. Predavanja Briana D. Josepha o balkanskem jezikoslovju: ponedeljek, 13. 1. 2020, na Filozofski fakulteti UL

Prvo predavanje, naslovljeno ERIC Loans in the Balkans: Reconstructing Historical Sociolinguistic Conditions from Loanwords, bo ob 9.40 v učilnici 5. Ob 12.30 bo v učilnici 6 sledilo predavanje z naslovom On the Nature of Linguistic Comparison. Več o predavatelju si lahko preberete na spletni strani oddelka za klasično filologijo<https://ff.classics.si/2020/01/09/brian-joseph-v-ljubljani-o-grskem-jezikoslovju-od-13-do-16-januarja/>.

2. Jezikoslovna delavnica Grščina in slovnični spol: torek, 14. 1. 2020, ob 17.00 v Modri sobi FF UL

Razlog za organizacijo jezikoslovne delavnice je – poleg aktualnosti teme slovnične spola ‒ ta, da so starogrški filozofi in slovničarji v zahodno slovnično tradicijo uvedli pojme moškega, ženskega in srednjega spola. Natančneje, starogrški sofist Protagoras je bil po Aristotelovem pričevanju prvi, ki je samostalnike razdelil na moške, ženske in na t.i. posodje (ali stvari). Obenem je menil, da bi bilo slovnični spol treba spreminjati v primerih, ko ne odraža ustrezno biološkega spola. Nastopajoči na delavnici bodo predstavili vsak svoj vidik preučevanja slovničnega spola. Mark Janse (Univerza v Gentu in Harvarska univerza) bo govoril o razmerju med slovničnim in biološkim spolom, Brian Joseph (Ohio State University) o slovničnem spolu izposojenk in Spyridoula Varlokosta (Univerza v Atenah) o usvajanju slovničnega spola. Sledila bo razprava.

3. Konferenca Pogledi na grško jezikoslovje: sreda, 15. 1. 2020, Klub Cankarjevega doma, od 9h do 19h

Gre za edinstven dogodek, posvečen grškemu jeziku v vsej njegovi dolgi zgodovini. Na enodnevni konferenci, ki jo organizira Cankarjev dom v sodelovanju z oddelkom za klasično filologijo ter oddelkom za primerjalno in splošno jezikoslovje FF UL, bodo nastopili nekateri izmed najuglednejših jezikoslovcev s področja grškega jezika: Geoffrey Horrocks (Cambridge), Brian Joseph (Ohio State University), Mark Janse (Gent in Harvard), Spyridoula Varlokosta (Atene). Več o konferenci in o njenem programu na spletnih staneh Cankarjevega doma<https://www.cd-cc.si/kultura/literatura-in-humanistika/pogledi-na-grsko-jezikoslovje> in  Oddelka za klasično filologijo FF UL.<https://ff.classics.si/2020/01/06/pogledi-na-grsko-jezikoslovje-v-sredo-15-januarja-2020/> Vstop je prost, brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Cankarjevega doma.

4. Predavanje Marka Janseja o prevajanju Biblije, naslovljeno God's Commandments: The translation Poetics of the Septuagint and Other Greek Bible Translation: četrtek, 16. 1. 2020, ob 11.20 v učilnici 345 (FF UL)

Več o predavatelju:

Mark Janse je bil rojen v  kraju Sas van Gent na Nizozemskem. Diplomiral je iz klasične filologije (l. 1981) in jezikoslovja (l. 1985), leta 1995 pa je na Univerzi v Gentu doktoriral s področja grškega in latinskega jezika in jezikoslovja. Je raziskovalni profesor za področje stare in maloazijske grščine (Research Professor in Ancient Greek and Asia Minor Greek) na Univerzi v Gentu in obenem član Harvardske univerze.

V strokovnih krogih – pa tudi širše – je zaslovel zaradi zaslug pri odkrivanju in raziskovanju kapadoške grščine. Gre za jezik, ki se je dolga stoletja govoril v Kapadokiji v Mali Aziji, potem ko so po bitki pri Manzikertu v 11. st. to področje zavzeli Turki, tudi v tesnem stiku s turščino.  V teh krajih se je kapadoška grščina govorila vse do začetka 20. stoletja, ko je po grško-turški vojni prišlo do selitve prebivalstva. V novi domovini Grčiji so govorci kapadoške grščine svoj jezik postopoma opuščali, in obveljal je za izumrlega. Šele pred dobrim desetletjem so po zaslugi Marka Janseja govorce tega jezika ponovno odkrili in pričeli intenzivno preučevati njihov jezik in kulturo. Temu odkritju je posvečen dokumentarec Last Words, ki po predvajan ob zaključku konference Pogledi na grško jezikoslovje <https://www.cd-cc.si/kultura/literatura-in-humanistika/pogledi-na-grsko-jezikoslovje> (sreda, 15. 1. 2020, Klub Cankarjevega doma).

Vljudno vabljeni!
Jerneja Kavčič
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/agor/attachments/20200110/07ae0366/attachment.htm>


More information about the Agor mailing list