[SlovLit] Novo v Slavističnem društvu

Matjaz Zaplotnik matjaz.zaplotnik na siol.net
Čet Jan 23 06:22:44 CET 2014


Od: "boza krakar" <boza.krakar na guest.arnes.si>
Zadeva: za splet in slovlit

Na seji upravnega odbora SdS, 17. 1. 2014, smo se ozrli na delo v preteklem letu in uprli pogled v svetlo prihodnost. Ugotovili smo živahno dejavnost v lanskem letu, tako kar zadeva redno in že utečeno dogajanje (izhajanje SR in JiS, ki je dohitel zamudo, wikivir, slovlit, rusistično tekmovanje, slovenski kongres), kakor tudi kar zadeva novosti, ki obetajo postati stalnica – tekmovanje Slovenščina ima dolg jezik, vseslovensko znanstveno srečanje podiplomskih študentov, posvet o zunanjem preverjanju. Prišteti moramo še udeležbo na mednarodnem kongresu v Minsku in pestro dogajanje v (nekaterih) pokrajinskih društvih. Vse to dokazuje, da volje in ustvarjalnosti ni zmanjkalo, kljub čedalje slabšim finančnim pogojem, ko se krčijo subvencije za revije, ko za zbornik in kongres ne dobimo več nobene inštitucionalne podpore idr. Naš najzvestejši sponzor je v tem trenutku MOL, ki nam odstopi prostore in odmeri kakšen evro na razpisu za posebne projekte.

Vseeno pa tako skrčene finance kakor tudi osipanje članstva narekujejo nekoliko drugačno obnašanje za naprej. Ena od potez je zamenjava za nas predragega računovodstva z (upajmo) cenejšim servisom.

Druga, ki pa jo poleg navedenega osipa narekujejo posebne, slavnostne okoliščine, pa je (upajmo da) enoletna kontrakcija kongresa na en sam dan, 3. oktober 2014 v Ljubljani. Bo pa zato ta dan bolj bogat in slovesen. Posvečen bo namreč praznovanju 80-letnice našega društva, kar bo zabeleženo v plenarnih predavanjih, tematiziranih na zgodovino društva in mejnike v stroki, ki so se zgodili pod njegovim okriljem, in na aktualni trenutek, v katerem deluje strokovno in organizacijsko. Osrednji predavatelj bo jubilant in častni član, prof. dr. Matjaž Kmecl, ki letos praznuje prav tako obletnico kakor naše društvo. Organizirali bomo tudi okroglo mizo oz. srečanje s predstavniki nekaterih drugih strokovnih društev o vlogi in pomenu tovrstnega delovanja. Nekateri boste med tem lahko šli na zanimivo literarno kulturno ekskurzijo po Ljubljani, vsi pa se bomo zbrali tudi na prijetnem druženju. 

Tako bo letošnji kongres nekakšen dan odprtih vrat, ko bomo praznovali, se predstavili kar najširši javnosti in se primerjali s kolegi iz drugih strok. Hkrati bo predah med nekoliko »utrujenimi« tridnevnimi kongresi, na katerih je zadnja leta skorajda več predavateljev kakor poslušalcev. Na občnem zboru bomo razmislili tudi, kako naprej. To bomo naredili na podlagi predhodne ankete med članstvom, ki jo bomo oblikovali to pomlad in jo boste reševali na spletni strani društva. Prosimo, vzemite si takrat čas in odgovorite na vprašanja, saj bo le z vašim sodelovanjem društvo lahko čim bolj delovalo po meri sedanjih in, upajmo, prihodnjih članov. 

Toliko za zdaj. Več informacij boste dobivali v naslednjih mesecih. Upam, da še niste pozabili na vse novoletne želje in sklepe in da srečno novo leto še kar traja. 

Vsem lep pozdrav. 
Boža Krakar Vogel, 22. 1. 2014


Dodatne informacije o seznamu SlovLit