[SlovLit] Novosti na nl.ijs.si

Tomaz Erjavec tomaz.erjavec na ijs.si
Pet Jan 4 14:18:55 CET 2013


Pozdravljeni,
nekateri ste opazili, da strežnik nl.ijs.si nekaj časa ni bil dostopen - strežnik je delal skoraj nepretrgoma 15 let, novembra pa ga je ujel Murphy, in mu odnesel vse diske. Sedaj spet dela (skoraj) vse kar je prej, pri tem pa še dve novosti.

Digitalna knjižnica / korpus starejše slovenščine IMP (http://nl.ijs.si/imp/) je obogaten z dodatnimi 200 enotami, vzetimi iz projekta Slovenske leposlovne klasike na Wikiviru, tako da IMP sedaj vsebuje čez 400 enot oz. 32.000 strani. 

Na strežniku je instaliran nov konkordančnik noSketch Engine (http://nl.ijs.si/noske/), ki ponuja vse korpuse, ki smo jih tako ali drugače tudi do sedaj, vendar skozi precej močnejše orodje; in tudi več novih. 
Tu lahko najdete mdr.:
- zgoraj omenjeni IMP in korpuse projekta SSJ: Gigafida, KRES, GOS (ki so sicer dostopni preko strani http://www.slovenscina.eu/ vendar z drugačnim konkordančnikom)
- vzporedni slovensko - angleški, japonski, francoski korpusi, kjer velja posebej omenit dvojezično številko Slavistične revije (2006)
- specializirani korpusi, od najstarejšega z leta 1989 ("Verbalni napadi na JNA"), do večjega korpusa informatike in korpusa slovenskih tvitov
- in še velik korpus japonskih besedil in korpus pogovorov (angleških) s programom ELIZA - slednji sicer eden redkih, ki so pod geslom.

Uspešno korpusno podprto raziskovanje jezika v 2013 vam želi
Tomaž Erjavec
-- 
Tomaž Erjavec, http://nl.ijs.si/et/
Dept. of Knowledge Technologies, Jožef Stefan Institute, Ljubljana





Dodatne informacije o seznamu SlovLit