[SlovLit] Re: Somelje

Miran Hladnik, Siol miran.hladnik na guest.arnes.si
Ned Mar 13 22:35:22 CET 2005


From: "Jolka Milic" <jolka.milic na siol.net>
To: <miran.hladnik na guest.arnes.si>
Sent: 13. marec 2005 18:15
Subject: sommelier?

Prebrala opombo pod c) spoštovanega jezikoslovca Janeza Dularja, nato pismo
Brede Pogorelec, še prej - po navadni pošti - mnenje prof. Janeza
Gradišnika, dr. Zoltana Jana in prof. Janka Modra. Pa še koga. Ponovno
odkrila, da smo Slovenci skrajni individualisti in zaradi tega se s težavo
dogovarjamo in sporazumevamo.  Vsak navija za svoj prav in ne popusti niti
za las. Ker smo pač taki in nam ni pomoči, bi morali dovoliti vse oblike,
čas pa naj odvečne oblike odpihne ali pomete in naj ostane, brez žolčnih
polemik, kar bo pač ostalo. Boljšega nasveta nimam pri roki. Ker drugače
bomo imeli skoraj nerabne Pravopise, popravljene od Po Pravopisov,
popravljene od Po Po Pravopisov itn v nedogled, z rezultatom, da jo bo vsak
biksal po svoje, vsivprek pa imel še več jezikovnih težav. Zato bi kazalo,
kar na začetku prižgati zeleno luč in pustiti slavce invrabce in kose in
srake, da pač žgolijo, čivkajo, se repenčijo in prepevajo po svoje. A
povrnimo se k poslovenjenemu sommelier(j)u.



Točaj - točajka zelo lepo zvenita, a naj se še tako trudim, v glavi se mi
naslikata čisto navaden natakar in običajna natakarica, ki sta lahko še tako
prizadevna in pridna, vendar sta 1000 milj daleč od vinskih okuševalcev,
svetovalcev, kletarjev, ekonomov itd, alias vinskih mojstrov. Zategadelj sem
svojemu priročniškemu naročniku sporočila tole: Jaz vam še vedno svetujem
someljeja/someljejko. Iz tega preprostega razloga:

Če po Sloveniji, z žegnom zadnjega pravopisa, nekaznovano lahko krožijo
krupjeji, pa naj se jim pridružijo še someljeji, saj se radi med sabo
žlahtajo, in od časa do časa, da se malce razvedrijo od napornega in
odgovornega dela, naj jo mahnejo v gledališče in med enim dejanjim in
drugim, naj stopijo še v foaje na kakšno pijačo. A naj se izogibajo Kopra,
ker tam je nevarnost, da jim ne postreže niti natakar, kaj še točaj, marveč
čisto navaden kelnar ali kelnar'ca. V Istri namreč niti Primorske novice
(sloviti primorski časopis, ki izhaja že vsak dan, razen ob nedeljah in
praznikih), kaj še navadni (beri nevedni) ljudje, ne vejo, kako se po
slovensko imenuje strežno osebje, oni jim kar vztrajno rekajo kelnar in
kelnar'ca, pa mirna bosna. In kelnarje in kelnar'ce vsako leto z vsem
potrebnim pompom nagrajujejo. Če jim boste prosvetliteljsko omenili, da se
kelnarju/kelnar'ci po naše reče natakar(ica) ali točaj(ka), bodo padli na
rit od presenečenja. Malo za šalo in malo zares. Pa brez zamere in v
premislek. In lep slovenski pravopisni pozdrav: čav, čav. --- jolka milič



Post scriptum: Gospod Dular et co, ali ni že skrajni čas, da pozdrav zdravo
spravimo iz karantene? Saj je že davno prebolel ošpice in ni več nevaren za
okolico.








Dodatne informacije o seznamu SlovLit