[SlovLit] Spletne novice marec_2

Miran Hladnik miran.hladnik na guest.arnes.si
Pet Mar 10 15:56:05 CET 2000


Izšel je nov zvezek Slave (198/99, št. 1), ki jo je uredil Aleš Bjelčevič. Iz vsebine: štirje Nartnikovi članki (o zvezdah in svetnikih v slovenski ljudski pesmi, o igri števil v Prešernovi Zdravljici ter o času v Pregljevi noveli Runje), pet študentskih referatov, članek Nataše Maslennikove o motivu sv. Jurija, Bjelčevičeva razprava o verzu posvetnih pesmi pred Pisanicami s ponatisi obravnavanih (tudi kosmatih) tekstov in Grdinovi pesemski prevodi. Stalni naročniki jo boste dobili po pošti, drugi pa lahko pridete ponjo v knjižnico oddelka za slovanske jezike in književnosti, kjer jo boste dobili zastonj ali za prostovoljni prispevek. 

Marku Juvanu čestitke ob izidu knjige Intertekstualnost.

Denis Poniž je v Delu (9. marca 2000) poročal o Slodnjakovem zborniku. 

Http://members.xoom.com/ursaspoems/ursa.htm -- Uršine pesmi?

Http://www.lovrenc.si/galerija/pesmi_olga.htm -- Olga Kasjak, Včasih sem breza (pesmi)

Http://www.feedmag.com/book/halpern_essay.html -- Dan Halpern, The Ironic Curtain. Esej o specifiki srednjeevropske literature: rasla naj bi iz zavesti, kako lahko je človek zamenljiv z drugim, navajena je ne povedati tega, kar misli, je ironična, ima poseben odnos do forme in je razpeta med vzhod in zahod. 

Http://www.feedmag.com/document/do291lofi.html -- Robert Coover, Literary Hypertext: The Passing of the Golden Age. Esej o tem, kako je zlata doba hiperteksta že za nami. Zdaj je doba spleta, večpredstavnosti (multimedijev), abecedo je nadomestila ikona. Avtor z obžalovanjem govori o umiranju besedilne kulture. Od literarnih zvrsti je novi način komunikacije najbolj naklonjen liriki -- zgled je kinetična poezija. Vredno berila!

Profesor pravi, da zasluži preveč: Izredni študij vir univerzitetnega izkoriščanja (Delo 9. 3. 2000, str. 6). Ali drži, da tudi na FF dobijo izredni študentje za velike denarje le improviziran predavanjski servis? Ni nekaj podobnega tudi pri podiplomskem študiju?

lp miran

-------------- naslednji del --------------
HTML priponka je prečiščena...
URL: http://mailman.ijs.si/pipermail/slovlit/attachments/20000310/0667f49b/attachment.html 


Dodatne informacije o seznamu SlovLit