[Predavanja] STEFANOVI DNEVI - VABILO NA PREDAVANJE prof. dr. M. KOSEC, danes ob 13. uri

Eva Tozon Eva.Tozon at ijs.si
Thu Mar 22 10:29:04 CET 2007


Četrtek, 22. marec 2007, 13.00
Velika predavalnica IJS, Jamova 39



PREDAVANJE IN PODELITEV PRIZNANJ MLADIM RAZISKOVALCEM



PROF. DR. MARIJA KOSEC
Institut »Jožef Stefan«, Ljubljana
KERAMIČNI MATERIALI ZA ELEKTRONIKO NASLEDNJE GENERACIJE



Izmed različnih skupin materialov, torej med kovinskimi materiali, materiali na osnovi organskih spojin in neorganskimi kovinskimi materiali, so keramični materiali najstarejši, saj so prvo lončeno posodje izdelali pred več tisočletji. Razcvet, povezan s široko tehnično uporabnostjo, so doživeli relativno pozno in se šele v zadnjih petdesetih letih prebili v tehnično zahtevne izdelke. Danes najdemo keramiko v vsakem gospodinjstvu, saj so keramični deli vgrajeni v vsaki električni in elektronski napravi, najdemo jo v avtomobilih, vesoljski tehniki, v medicini.

Uvodni del predavanja dobitnice najvišje nagrade na področju znanosti pri nas, Zoisove nagrade za vrhunske dosežke v znanosti v letu 2006, prof. dr. Marije Kosec, bo namenjen pregledu značilnih lastnosti keramičnih materialov, še posebej keramičnih piezoelektrikov, v nadaljevanju pa bodo predstavljene usmeritve raziskav, kot so vse manjše dimenzije, vse bolj kompleksne strukture in za človekovo zdravje čim manj škodljive snovi. Prof. Marija Kosec bo predstavila tudi nekaj raziskovalnih rezultatov, ki so povezani z uporabo teh materialov v mikroelektroniki, v mikrosistemih in ultrazvočnih diagnostičnih napravah v medicini ter kako te rezultate poskušamo izkoristiti v Sloveniji.



Po tem predavanju bomo letos že osemnajstič priredili slovesnost, na kateri bomo podelili priznanja IJS mladim raziskovalcem, ki so v letu 2006 uspešno končali svoje usposabljanje na Institutu. 

LEPO VABLJENI!

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://mailman.ijs.si/pipermail/predavanja/attachments/20070322/5b1d03c0/attachment.html 


More information about the Predavanja mailing list