OPOMNIK: IJS KOLOKVIJ, sreda, 3. 4. 20224, ob 13. uri, doc. dr. Tomaž Mertelj

Nataša Goševac Natasa.Gosevac at ijs.si
Tue Apr 2 09:09:44 CEST 2024



Vabimo vas na 10. predavanje iz sklopa »Kolokviji na IJS« v akademskem letu 2023/24, ki bo v sredo, 3. aprila 2024, ob 13:00 v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Predavanje bo v slovenščini. Na voljo bodo kava, pijača in prigrizki.

 

 

Ultrahitra dinamika urejenih elektronskih stanj vzbujena s femtosekundnimi optičnimi sunki

 

doc. dr. Tomaž Mertelj

Institut »Jožef Stefan«, Ljubljana, Slovenija

 

 

Razvoj femtosekundnih sunkovnih Ti:safirnih laserjev in optičnih ojačevalnikov v osemdesetih letih dvajsetega stoletja je odprl novo dimenzijo na področju optične spektroskopije. Omogočil je optično opazovanje, pa tudi nadzor, časovne dinamike v »realnem« času na femtosekundni časovni skali, in to z visoko občutljivostjo. Vpliv je segel tudi na področje optične spektroskopije urejenih elektronskih stanj v trdni snovi. Na predavanju bom na kratko predstavil nekaj naših prispevkov k raziskavam ultrahitre dinamike v nekonvencionalnih superprevodnikih in sistemih z valom gostote naboja, dotaknil pa se bom tudi novejših raziskav magnetno urejenih sistemov.

 

O predavatelju: Tomaž Mertelj je znanstveni svetnik na Institutu »Jožef Stefan« in docent na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

 

 

Napovednik predavanja in posnetke preteklih predavanj najdete na novi spletni strani »Kolokvijev na IJS«  <https://kolokviji.ijs.si/> https://kolokviji.ijs.si/, posnetke pa tudi posebej na https://video.arnes.si/?q=Kolokviji_IJS (zadnje tri sezone) in  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs (starejši).

 

______________

 

 

We invite you to the 10th lecture in the framework of »JSI Colloquia« in the academic year 2023/24, which will take place on Wednesday, April 3, 2024, at 1:00 PM in the main lecture hall of Jožef Stefan Institute, Jamova cesta 39 in Ljubljana. The lecture will be held in Slovenian. Coffee, drinks and snacks will be available.

 

 

Ultrafast dynamics of electronically ordered states excited by femtosecond optical pulses

 

Asst. Prof. Dr. Tomaž Mertelj

Jožef Stefan Institute, Ljubljana, Slovenia

 

 

Development of femtosecond pulsed Ti:saphire lasers and amplifiers in the 1980s opened a new dimension in the field of optical spectroscopy. It became possible to optically observe, and control, the “real-time” temporal dynamics on the femtosecond time scale, with high sensitivity. The influence also reached the field of optical spectroscopy of electronically ordered states in solid state. In the talk, I will briefly present some of our contributions to the investigations of ultrafast dynamics in unconventional superconductors and charge-density wave systems, as well as quite recent investigations of magnetically ordered systems.

 

About the lecturer: Tomaž Mertelj is a scientific councilor at the Jožef Stefan Institute and an assistant professor at the Faculty of Mathematics and Physics, University of Ljubljana.

 

 

The lecture trailer and recordings of past lectures can be found on the new website of »JSI colloquia«  <https://kolokviji.ijs.si/> https://kolokviji.ijs.si/, and recordings specifically https://video.arnes.si/en/?q=Kolokviji_IJS (last three seasons) and  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs (older).

 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20240402/bf9ac69f/attachment-0001.htm>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 101601 bytes
Desc: not available
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20240402/bf9ac69f/attachment-0001.png>


More information about the kolokvij-ijs mailing list