IJS KOLOKVIJ, sreda, 14. 2. 20224, ob 13. uri, prof. dr. Boris Rogelj

Nataša Goševac Natasa.Gosevac at ijs.si
Fri Feb 9 13:06:15 CET 2024



Vabimo vas na 9. predavanje iz sklopa »Kolokviji na IJS« v akademskem letu 2023/24, ki bo v sredo, 14. februarja 2024, ob 13:00 v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Predavanje bo v slovenščini. Na voljo bodo kava, pijača in prigrizki.

 

 

Novi molekularni mehanizmi pri amiotrofični lateralni sklerozi in frontotemporalni demenci

 

prof. dr. Boris Rogelj

Institut »Jožef Stefan« in Univerza v Ljubljani, Slovenija

 

 

Število oseb z demenco in drugimi nevrodegenerativnimi boleznimi narašča, a učinkovita terapija za te hude bolezni ne obstaja. Mehanizmov, ki jih povzročajo, ne razumemo dovolj, čeprav jih intenzivno raziskujemo. Amiotrofična lateralna skleroza in frontotemporalna demenca sta različni nevrodegenerativni bolezni, ki pa imata skupne molekularne osnove. Za obe je značilno patološko kopičenje RNA-vezavnih proteinov, predvsem TDP-43, ter v manjši meri proteina FUS. Propad živčnih celic je posledica prepleta kompleksnih bolezenskih molekularnih procesov, ki vključujejo patologijo omenjenih proteinov, disregulacijo RNA, moteno celično proteostazo, okrnjen transport molekul v jedro in iz njega ter druge dejavnike. Ugotavljanje pomena teh molekularnih nepravilnosti je ključno za razvoj ciljanih terapevtskih strategij, ki bi učinkovito preprečile ali omogočile zdravljenje obeh uničujočih nevrodegenerativnih bolezni. Predstavil bom naši lanski objavi: mehanizem motnje jedrnega transporta proteina FUS pri FTD ter disregulacijo RNA, ki vpliva na sintezo proteinov pri podskupini obeh bolezni.

 

O predavatelju: Boris Rogelj je redni profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo in na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani ter znanstveni svetnik na Institutu »Jožef Stefan«, kjer vodi Odsek za biotehnologijo. Je prejemnik več nagrad s področij nevrobiologije in biotehnologije.

 

 

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu  <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na  <https://video.arnes.si/?hashtag=Kolokviji_IJS> Arhiv TV IJS in  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20240209/99ae282f/attachment-0001.htm>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 101601 bytes
Desc: not available
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20240209/99ae282f/attachment-0001.png>


More information about the kolokvij-ijs mailing list