OPOMNIK: IJS KOLOKVIJ, sreda, 29. 11. 20223, ob 13. uri, prof. dr. Svjetlana Fajfer

Nataša Goševac Natasa.Gosevac at ijs.si
Wed Nov 29 08:07:24 CET 2023



Vabimo vas na 5. predavanje iz sklopa »Kolokviji na IJS« v akademskem letu 2023/24, ki bo danes, 29. novembra 2023, ob 13:00 v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Predavanje bo v slovenščini. Na voljo bodo kava, pijača in prigrizki.

 

 

Na poti od anomalij mezonov B do nove fizike

 

prof. dr. Svjetlana Fajfer

Institut »Jožef Stefan« in Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerza v Ljubljani, Slovenija

 

 

Standardni model je zelo uspešna teorija elektromagnetne, šibke in močne interakcije med osnovnimi delci. Ker pa ne uspe razložiti mas nevtrinov in temne snovi, obstajajo prizadevanja najti teorijo, ki bi standardni model nadgradila. Nove teoretične razlage tako temeljijo na odstopanju rezultatov meritev od napovedi standardnega modela, pri čemer v teoretični opis vstopajo nove interakcije in novi delci. V predavanju bom podala pregled eksperimentanih rezultatov, ki so vzbudili največ pozornosti teoretičnih fizikov, s poudarkom na razpadih mezonov B. Odstopanja teh eksperimentalnih rezultatov od napovedi standardnega modela so lahko znanilci nove fizike, do katere pridemo z uporabo efektivne teorije standardnega modela. Predstavila bom vlogo, ki jo pri iskanju novih teorij igrajo hipotetični delci, leptokvarki, katerih lastnosti je do določene mere mogoče omejiti na podlagi poskusov pri nizkih in visokih energijah.

 

O predavateljici: Svjetlana Fajfer je redna profesorica za področje fizike na Univerzi v Ljubljani in znanstvena svetnica na Institutu »Jožef Stefan«, kjer je v preteklosti vodila Odsek za teoretično fiziko in bila članica znanstvenega sveta. Je prejemnica Zoisove nagrade za znanstvene dosežke, pred kratkim pa je prejela tudi Blinčevo nagrado za življenjsko delo na področju fizike.

 

 

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu  <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na  <https://video.arnes.si/?hashtag=Kolokviji_IJS> Arhiv TV IJS in  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20231129/bd548677/attachment-0001.htm>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 101601 bytes
Desc: not available
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20231129/bd548677/attachment-0001.png>


More information about the kolokvij-ijs mailing list