IJS KOLOKVIJ, sreda, 22. 11. 20223, ob 13. uri, prof. dr. Boris Majaron

Nataša Goševac Natasa.Gosevac at ijs.si
Wed Nov 15 08:51:19 CET 2023



Vabimo vas na 4. predavanje iz sklopa »Kolokviji na IJS« v akademskem letu 2023/24, ki bo v sredo, 22. novembra 2023, ob 13:00 v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Predavanje bo v slovenščini. Na voljo bodo kava, pijača in prigrizki.

 

 

Razvoj tehnik fototermalne radiometrije za uporabo v biomedicini

 

prof. dr. Boris Majaron

Institut »Jožef Stefan« in Fakulteta za matematiko in fiziko, Univeza v Ljubljani, Slovenija

 

 

Tehnike fototermalne radiometrije (FTR) temeljijo na meritvah prehodnih sprememb srednje-infrardečega sevanja vzorca po obsevanju s svetlobo. V uporabi so denimo za meritve toplotnih lastnosti snovi in neporušno analizo struktur v letalski ter polprevodniški industriji. V predavanju bom orisal naše raziskave možnosti za uporabo FTR na področju biomedicine. V teh raziskavah smo uporabili tri različne pristope: 1) meritve globinske porazdelitve temperaturnega dviga pri sunkovnem laserskem obsevanju bioloških tkiv in organov, 2) določanje fizioloških in strukturnih lastnosti človeške kože z uporabo dodatnih optičnih meritev (difuzno refleksijskih spektrov) ter 3) tridimenzionalno slikanje podpovršinskih struktur (fototermalna tomografija). Primeri testiranja in uporabe in vivo bodo obsegali spremembe v zdravi koži (z osončenjem, vensko zaporo ali staranjem), hemodinamiko v podplutbah, samozdravljenje opeklin ter lasersko odstranjevanje neželenih tetovaž in prirojenih krvnih znamenj.

 

O predavatelju: Boris Majaron je znanstveni svetnik na Institutu »Jožef Stefan« in redni profesor za področje fizike na Univerzi v Ljubljani, kjer je osnoval in vodi predmet Optične metode v medicini. Njegove raziskave so posvečene razvoju in optimizaciji optičnih metod in laserskih terapij v medicini.

 

 

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu  <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na  <https://video.arnes.si/?hashtag=Kolokviji_IJS> Arhiv TV IJS in  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20231115/96a1cc93/attachment-0001.htm>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 101601 bytes
Desc: not available
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20231115/96a1cc93/attachment-0001.png>


More information about the kolokvij-ijs mailing list