OPOMNIK: IJS KOLOKVIJ, sreda, 27. 9. 20223, ob 13. uri, doc. dr. Igor Mandić

Nataša Goševac Natasa.Gosevac at ijs.si
Tue Sep 26 09:17:03 CEST 2023


Vabimo vas na 2. predavanje iz sklopa »Kolokviji na IJS« v akademskem letu 2023/24, ki bo v sredo, 27. septembra 2023, ob 13:00 v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Predavanje bo v slovenščini. Na voljo bodo kava, pijača in prigrizki.

  

doc. dr. Igor Mandić

Institut »Jožef Stefan«, Ljubljana, Slovenija

 

Polprevodniški detektorji za bodoče trkalnike

 

Polprevodniški detektorji so nepogrešljivi del vseh modernih eksperimentov v fiziki osnovnih delcev, kjer se uporabljajo za zaznavanje sledi nabitih delcev. Še pomembnejšo vlogo bodo imeli v eksperimentih na bodočih trkalnikih, kjer bodo zahteve za prostorsko in časovno ločljivost in odpornost na sevalne poškodbe bistveno večje kot sedaj. Prvi tak bodoči trkalnik bo »High Luminosity – Large Hadron Collider« (HL-LHC) v CERN-u. Gre za nadgradnjo obstoječega LHC, delovati pa bo začel konec tega desetletja. Trenutno poteka izdelava detektorjev za eksperimente na HL-LHC, kjer naša skupina na IJS v okviru odseka F9 intenzivno sodeluje pri nadgradnji detektorja ATLAS. V predavanju bom najprej predstavil osnove delovanja polprevodniških detektorjev in nato detektorje za HL-LHC, kjer bo poudarek na prispevku naše skupine k njihovemu razvoju. Na koncu bom nakazal še smer razvoja detektorjev za trkalnike, ki jih načrtujejo v bolj oddaljeni prihodnosti.

 

O predavatelju: Igor Mandić je znanstveni svetnik na Institutu »Jožef Stefan« in docent na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Je član kolaboracije ATLAS v CERN-u, kjer sodeluje pri razvoju silicijevih detektorjev za sledenje nabitih delcev, pri čemer se večinoma ukvarja s študijami vpliva sevalnih poškodb na delovanje detektorjev.

 

 

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu  <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na  <https://video.arnes.si/?hashtag=Kolokviji_IJS> Arhiv TV IJS in  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20230926/01244034/attachment.htm>


More information about the kolokvij-ijs mailing list