IJS KOLOKVIJ, sreda, 22. 3. 20223, ob 13. uri, prof. dr. Ester Heath

Nataša Goševac Natasa.Gosevac at ijs.si
Wed Mar 22 08:22:40 CET 2023




 

Vabimo vas na institutski kolokvij ob letošnjih Dnevih Jožefa Stefana, ki bo danes, v sredo, 22. marca 2023, ob 13. uri »v živo« v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Na voljo bodo tudi kava, pijača in prigrizki.

 

 

prof. dr. Ester Heath

Institut »Jožef Stefan«

 

Onesnaževala, ki vzbujajo zaskrbljenost: potovanje od virov do okolja

 

Onesnaževala, ki vzbujajo zaskrbljenost, so številne snovi, ki jih vsakodnevno uporabljamo, a smo se njihovih potencialnih negativnih učinkov začeli zavedati šele v zadnjem času. Prav zato smo pričeli preučevati njihovo prisotnost, ki je običajno v sledovih, vire in potovanje v okolju ter možne neželene učinke na ljudi in druge organizme. Med ta onesnaževala spadajo ostanki zdravilnih učinkovin in sredstev za osebno nego ter industrijske kemikalije, kot so denimo bisfenol A in njegovi nadomestki. V predstavitvi bom obravnavala vire teh spojin v odpadnih vodah in okolju, primerjala učinkovitost konvencionalnih bioloških čistilnih naprav z naprednimi postopki čiščenja odpadnih vod in predstavila možnosti omejitev vstopa zaskrbljujočih onesnaževal v okolje. Pri tem bom, poleg učinkovitosti odstranjevanja modelnih spojin, obravnavala tudi kinetiko razgradnje izbranih onesnaževal, tvorbo  presnovnih in transformacijskih produktov in celotno strupenost ostankov teh onesnaževal v okolju.

 

Predavanje bo v slovenščini.

 

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu  <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na  <https://bit.ly/2YH8LYk> Arhiv TV IJS in  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

 

Lepo vabljeni!

 

 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20230322/feb1d4e1/attachment-0001.htm>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Banner_Dnevi Jožefa Stefana_1920x480.png
Type: image/png
Size: 651153 bytes
Desc: not available
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20230322/feb1d4e1/attachment-0001.png>


More information about the kolokvij-ijs mailing list