OPOMNIK: IJS KOLOKVIJ, sreda, 11. 1. 2023, ob 13. uri, izr. prof. dr. Igor Lengar

Nataša Goševac Natasa.Gosevac at ijs.si
Tue Jan 10 09:00:33 CET 2023


Vabimo vas na 7. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2022/23, ki bo v sredo, 11. januarja 2023, ob 13. uri »v živo« v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani, kjer bo tudi manjša pogostitev.

 

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu  <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na  <https://bit.ly/2YH8LYk> Arhiv TV IJS in  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

izr. prof. dr. Igor Lengar

Institut »Jožef Stefan«

 

Izkoriščanje energije fuzije in nedavni uspešni eksperimenti

 

Vsa energija, ki jo izseva Sonce, nastane z jedrsko reakcijo zlivanja oziroma s fuzijo. Veliko truda se vlaga v razvoj reaktorja, v katerem bi fuzijo izkoristili za nadzorovano pridobivanje energije. V takem reaktorju je potrebno doseči podobne razmere, kot jih najdemo v Sončevi sredici, in sicer predvsem visoko temperaturo in visok tlak. Poznamo dva tipa fuzijskih reaktorjev. V prvem takšne razmere dosežemo z močnim magnetnim poljem, v drugem pa z laserskimi žarki. Na obeh področjih smo bili v zadnjem letu priča izjemnim dosežkom, ki jih bom v predavanju predstavil. Na institutu Lawrence Livermore v Kaliforniji so decembra 2022 prvič proizvedli več fuzijske energije, kot je je bilo potrebne za segrevanje goriva. Čeprav to predstavlja nov mejnik, bo za delujočo fuzijsko elektrarno potrebno izkoristek še precej povečati. Prednosti fuzije so majhna poraba, dostopnost goriva in dejstvo, da ni sproščanja toplogrednih plinov, kar jo uvršča med obetavne načine za pridobivanje energije v drugi polovici 21. stoletja.

 

Predavanje bo v slovenščini.

Lepo vabljeni!

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20230110/9442b3e0/attachment.htm>


More information about the kolokvij-ijs mailing list