IJS KOLOKVIJ, sreda, 7. 12. 2022, ob 13. uri, dr. Enej Ilievski

Nataša Goševac Natasa.Gosevac at ijs.si
Fri Dec 2 10:56:11 CET 2022


Vabimo vas na 6. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2022/23, ki bo v sredo, 7. decembra 2022, ob 13. uri »v živo« v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani, kjer bo tudi manjša pogostitev.

 

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu  <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na  <https://bit.ly/2YH8LYk> Arhiv TV IJS in  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

dr. Enej Ilievski

Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerza v Ljubljani

prejemnik Blinčeve nagrade 2022

 

Superdifuzija v Heisenbergovi magnetni verigi

 

Preprost model feromagneta, ki ga je leta 1928 predlagal Heisenberg, zaobjema le izmenjalno sklopitev med sosednjimi kvantnimi spini v kristalni mreži. V eni prostorski razsežnosti lastna stanja takšne spinske verige točno opiše valovna funkcija večmagnonskih načinov – slavni Bethejev nastavek. Navzočnost dolgoživih kvazidelcev privede do zloma ergodičnosti in obenem porodi kopico neobičajnih, a zanimivih lastnosti, kot sta odsotnost termalizacije in anomalni transport. Čeprav natančen izračun dinamičnih opazljivk še vedno presega trenutni okvir teorije kvantne integrabilnosti, je mogoče časovni razvoj ohranjenih lokalnih količin, denimo energije ali magnetizacije, efektivno opisati s posplošeno hidrodinamiko. V predavanju se bom posvetil presenetljivemu pojavu spinske superdifuzije v spinski verigi z izotropno interakcijo. Poleg teoretičnega opisa se bom navezal tudi na nedavne eksperimentalne preboje, ki ta opis neposredno potrdijo.

 

Predavanje bo v slovenščini.

Lepo vabljeni!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20221202/f9d68649/attachment.htm>


More information about the kolokvij-ijs mailing list