IJS KOLOKVIJ, sreda, 15. 6. 2022, ob 13. uri, prof. dr. Stephen M. Morris

Natasa.Gosevac at ijs.si Natasa.Gosevac at ijs.si
Wed Jun 8 14:32:16 CEST 2022


Vabimo vas na 7. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2021/22, ki bo v sredo, 15. junija 2022, ob 13. uri »samo v živo« v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani, kjer bo tudi manjša pogostitev.

 

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu  <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na  <https://bit.ly/2YH8LYk> Arhiv TV IJS in  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Prof. dr. Stephen M. Morris

Univerza v Oxfordu, Velika Britanija

 

Aditivna proizvodnja in tehnologije tekočih kristalov

 

V tradicionalnih arhitekturah naprav s tekočimi kristali je do novih funkcionalnosti in obnašanja mogoče priti z uporabo aditivne proizvodnje. V tej predstavitvi bom opisal, kako je mogoče izdelati nove optične komponente iz polimerizacijskih tekočekristalnih smol z uporabo neposrednega laserskega pisanja temelječega na dvofotonski polimerizaciji in prilagodljivega tiskanja. Sprva bom pokazal, kako lahko to tehniko uporabimo za zapisovanje polimernih struktur različnih oblik in velikosti v naprave in kako jo lahko uporabimo v kombinaciji s fotoporavnavnimi plastmi za prostorsko vzorčenje in poravnavo svetlobnih tekočekristalnih konjugiranih polimerov. Nato bom predstavil naše delo na prilagodljivem tiskanju tekočih kristalov in pokazal, kako je mogoče to tehniko uporabiti za izdelavo nastavljivih nizov mikroleč z bifokalno funkcionalnostjo in oken za zasebnost z integriranimi slikami. Za zaključek bom razmislil, kako bi lahko te tehnike v prihodnosti združili v nove tehnologije naprav.

 

Predavanje bo v angleščini.

Lepo vabljeni!

                                                                                                                                              ********************

 

We invite you to the 7th Institute colloquium in the academic year 2021/22. The colloquium will be held on Wednesday June 15 2022 at 1 PM. The lecturer will deliver a live lecture in the main Institute lecture hall, Jamova 39, Ljubljana, followed by a small banquet.

 

To read the abstract click   <http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev> http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev. Past colloquia are posted on  <https://bit.ly/2YH8LYk> Arhiv TV IJS and  <http://videolectures.net/kolokviji_ijs> http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

 

********************************************

Prof. dr. Stephen M. Morris

University of Oxford, United Kingdom

 

Additive Manufacturing and Liquid Crystal Technologies

 

In traditional liquid crystal device architectures, new functionality and behaviour can be unlocked using additive manufacturing. In this presentation, I will describe how new optical components can be fabrictaed from polymerizable liquid crystal resins using two-photon polymerisation direct laser writing and drop-on-demand printing. First, I will show how this technique can be used to write polymer structures of different shapes and sizes into devices and how it can be used in combination with photoalignment layers to spatially pattern and align light-emitting liquid crystalline conjugated polymers. Second, I will present our work on the drop-on-demand printing of liquid crystals and will show how this technique can be used to manufacture tuneable microlens arrays with bifocal functionality and privacy windows with integrated images. To conclude, I will consider how these techniques could be combined in the future to form new device technologies.

 

Cordially invited!

 

 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20220608/23b2b0be/attachment.htm>


More information about the kolokvij-ijs mailing list