IJS KOLOKVIJ, Torek, 08. 05. 2018; od 11.30 do 13.00 ure; predavatelj: Nicolae Victor Zamfir, Director ELI-NP

Tanja Debevec Tanja.Debevec at ijs.si
Mon May 7 14:33:50 CEST 2018


Vabimo vas na predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2017/18, ki bo jutri, v torek, 08. maja 2018, od 11.30 do 13.00 ure v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan«  na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Predavatelj: Nicolae Victor Zamfir, Director ELI-NP

 

V kolokviju bo predstavljen infrastrukturni center visokih svetlobnih energij za uporabo v jedrski fiziki (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, ELI-NP). ELI-NP bo zagotavljal najnaprednejšo tehnologijo za raziskave v fotonuklerani fiziki. Predvidoma bo vseboval tudi dva pulzna laserja z močjo 10 PW in nastavljiv izvor gama žarkov, kar bo omogočalo nove osnovne in aplikativne raziskave na področju interakcije svetlobe s snovjo. ELI-NP bo predstavljal platformo za osnovne raziskave in transfer tehnologije v industrijo na področju uporabe svetlobe ekstremno visokih energij v jedrski fiziki. V projektu ELI sicer sodeluje 13 evropskih držav, raziskovalni objekti so locirani na štirih mestih. 

V kolokviju bo predstavljen center v Magurelu (Bukarešta, Romunija), kjer se bodo izvajale raziskave v jedrski fiziki s pomočjo visokoenergijskih laserjev.

 

Več o ELI-NP na spletni strani http://www.eli-np.ro/about-eli.php 

Predavanje bo v angleščini.

Lepo vabljeni!

 

 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20180507/b605ee45/attachment.html>


More information about the kolokvij-ijs mailing list