IJS KOLOKVIJ, Sreda, 07. 02. 2018; ob 13. uri; prof. dr. Stéphane P. A. Bordas

Tanja Debevec Tanja.Debevec at ijs.si
Thu Feb 1 14:30:03 CET 2018


Vabimo vas na 6. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2017/18, ki bo v sredo, 07. februarja 2018, ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan«  na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

prof. dr. Stéphane P. A. Bordas

Univerza v Luksemburgu, Luksemburg, Luksemburg

Univerza Cardiff, Cardiff, Velika Britanija

 

Napovedovanje porušitve letalskih struktur – simulacija razpok v različnih merilih in časih

S potniškim letalom bi lahko leteli vsak dan, pa v dvajset tisoč letih ne bi doživeli hude nesreče. Tako visoka raven varnosti je posledica desetletij inženirskega dela in raziskav materialov. V tem času so se inženirji trudili izdelati lažja in trdnejša letala z vse večjim dosegom, pri čemer so kovine postopoma nadomeščali z lažjimi naprednimi kompozitnimi materiali, ki danes predstavljajo že več kot polovico strukturne mase najnovejših letal. Pričujoči napredek temelji predvsem na modeliranju in simulacijah materialov in struktur, ki so revolucionarno izboljšale konstruiranje letal, saj inženirjem omogočajo virtualno primerjavo različnih strategij načrtovanja in razvoja. V predavanju se bomo osredotočili na izzive, s katerimi so se, se še in se bodo soočala orodja za modeliranje in simulacijo v težnji, da bi čim bolje napovedovala vzdržljivost lažjih, trdnejših in zanesljivejših letal z vse večjim dosegom. Predstavili bomo področja uporabe, kjer stične površine materialov ključno vplivajo na mehansko obnašanje sistemov, in jih podkrepili s paleto primerov – od kompozitnih letalskih struktur do kirurških simulatorjev. Primerjali bomo različne možnosti za diskretizacijo sistemov, ki so modelirani z gibljivimi in prostimi površinami. Na koncu bomo opredelili digitalne dvojčke in raziskali njihovo uporabnost v inženirskih in biomedicinskih aplikacijah.

Predavanje bo v angleščini.

Lepo vabljeni!

 

 

 




We invite you to the 6th Institute colloquium in the academic year 2017/18. The colloquium will be held on Wednesday February 07, 2018 at 1 PM in the main Institute lecture hall, Jamova 39, Ljubljana. To read the abstract click  http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev. Past colloquia are posted on  http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

 

********************************************

prof. dr. Stéphane P. A. Bordas

University of Luxembourg, Engineering Luxembourg, Luxembourg

Cardiff University, Cardiff, United Kingdom

 

Predicting Failure in Aircraft Structures – Simulating Fracture across Scales and Times

 

You could fly every day of your life in a commercial aircraft for twenty thousand years without suffering a fatal accident. This extraordinary level of safety is the product of decades of engineering and materials science research. Simultaneously, engineers have strived to produce lighter and stronger aircraft, with increased range and metals have thus been gradually replaced by lighter advanced composite materials, which take up more than half of the structural weight of today's most advanced aircraft. Such progress has been largely enabled by modeling and simulation of materials and structures, which have revolutionized design by enabling engineers to investigate virtually various design strategies. This presentation will focus on the challenges which have been posed, are posed, and will be posed to such modeling and simulation tools in the strive to predict the durability of lighter, stronger, longer-ranging and more reliable aircraft. We will also discuss several applications where interfaces are key to the behavior of mechanical systems, ranging from composite aircraft structures to surgical simulators, and we will present and compare different alternatives to discretize problems involving moving and free interfaces. Finally, we will define digital twins and investigate their potential in engineering and biomedical applications. 

 

Cordially invited!

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20180201/7a08bdc7/attachment.html>


More information about the kolokvij-ijs mailing list