OPOMNIK: IJS KOLOKVIJ, sreda, 22. 3. 2017, ob 13. uri; prof. dr. Igor Mekjavič

Tanja Debevec Tanja.Debevec at ijs.si
Wed Mar 22 09:10:17 CET 2017


Vabimo vas na 16. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2016/17, ki bo v sredo, 22. marca 2017, ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan«  na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

prof. dr. Igor Mekjavič 

Institut Jožef Stefan, Ljubljana, Slovenija 

 

Potapljaška in gorska fiziologija pomagata pri načrtovanju bivanja v vesolju

Človek je že večkrat obiskal Luno. Obiski so bili časovno in geografsko omejeni. Svetovne vesoljske agencije se sedaj pripravljajo na bolj obsežno odkrivanje Lune, da bi omogočilo stalno prisotnost človeka na Luni, kasneje pa tudi na Marsu. Dosedanje izkušnje z bivanjem človeka na Mednarodni vesoljski postaji in rezultati raziskav na Zemlji, predvsem na področju potapljaške* in gorske medicine, bodo pomagali pri načrtovanju domovanj na Luni in Marsu. Konzorcij evropskih znanstvenikov že vrsto let uspešno sodeluje pri raziskavah v Olimpijskem športnem centru Planica, katerih cilj je ovrednotiti učinek življenja v bodočih habitatih na Luni na človekov organizem. Z izzivi, povezanimi z odkrivanjem in kolonizacijo Lune in Marsa, se bodo ukvarjale bodoče generacije znanstvenikov, med katerimi pričakujemo prispevke tudi slovenskih raziskovalcev.

*Predavanje je poklon pionirju slovenske fiziologije, prof. dr. Albinu Seliškarju (1896-1973), ki je leta 1941 posnel prvi izobraževalni/potopisni film o začetkih avtonomnega potapljanja na Jadranu; film bo prikazan med predavanjem.

Lepo vabljeni!

 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20170322/28e998d7/attachment.html>


More information about the kolokvij-ijs mailing list