IJS KOLOKVIJ, Sreda, 30. 11. 2016; ob 13. uri; prof. dr. Primož Pelicon

Tanja Debevec Tanja.Debevec at ijs.si
Thu Nov 24 11:37:58 CET 2016


Vabimo vas na 9. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2016/17, ki bo v sredo, 30. novembra 2016, ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan«  na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

prof. dr. Primož Pelicon

Institut Jožef Stefan, Ljubljana, Slovenija 

 

Mikroskopija bioloških materialov z visokoenergijskimi ioni

Visokoenergijski ioni, ki jih ustvarimo v tandemskem pospeševalniku, ob trku s snovjo izbijajo elektrone. Izbijanje elektronov iz notranjih lupin povzroči relaksacijo atomov v vzorcu z izsevom karakterističnih rentgenskih žarkov, ki se kažejo v rentgenskem spektru z izredno šibkim ozadjem. Tako lahko zaznavamo zelo nizke koncentracije elementov v vzorcih. Pri metodi mikro-PIXE primarni ionski žarek zberemo z lečami in ga z magnetnimi odklonilniki premikamo po rezini biološkega tkiva. Nastane slika, ki kvantitaivno prikaže porazdeltev elementov z detekcijsko limito 0.1 ppm. S takim orodjem izmerimo porazdelitev cinka v žitnem zrnu ali stehtamo, koliko pikogramov zlata v obliki nanodelcev pogoltne posamezna celica v fiziološkem mediju.

Ko biološko tkivo zadene klorov ion z energijo 6 MeV, v vakuum odletijo fragmenti biološkega materiala. Pomemben delež desorbirane snovi je v obliki nefragmentiranih molekularnih ionov z masami, ki lahko presegajo 1000 Da. S premikanjem primarnega žarka po tkivu in detekcijo desorbiranih ionov v masnem spektrometru izmerimo kemijske zemljevide. Z metodo MeV-SIMS tako zaznamo prisotnost kokaina v človeškem lasu in izmerimo močne fluktuacije koncentracije vzdolž lasu, ki jih pripišemo spremembam koncentracije kokaina v telesu na časovni skali ene ure.

Predavanje bo v slovenščini.

Lepo vabljeni!

 

 




 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.ijs.si/pipermail/kolokvij-ijs/attachments/20161124/097aa592/attachment.html>


More information about the kolokvij-ijs mailing list