[Agor] Kratka zgodovina ruske revolucije na Besedni postaji

Avsenik, Maja Maja.Avsenik at ff.uni-lj.si
Wed Jan 11 10:45:45 CET 2012


Na Besedni postaji - naslednji teden
Torek, 17. januarja ob 16.30. uri
Richard Pipes, Kratka zgodovina ruske revolucije (Študentska založba, zbirka Koda, 2011)

O knjigi se bosta z moderatorjem doc. dr. Blažem Podlesnikom pogovarjala pisec spremne besede h knjigi prof. ddr. Igor Grdina in prevajalka knjige dr. Seta Knop.


[cid:image001.jpg at 01CCD046.10F65910]

Ameriški akademik Richard Pipes v izjemno temeljitem in konciznem delu podaja fresko Rusije v začetku dvajsetega stoletja. Pipes poudarja vlogo liberalcv v ruski revoluciji leta 1905, zasluge za katero so si kasneje prisvojili komunisti. Zlom februarske revolucije pripiše akcijam Aleksandra Kerenskega, njegovemu doktriniranemu razumevanju demokracije ter razpustu policije in provincialne birokracije, kar je navsezadnje državo pahnilo v stanje anarhije. Knjiga je zvesta razdelava notranje dinamike ruske revolucije, analiza pogojev, ki so omogočili Leninovo enostrankarsko oblast, prinaša pa tudi drzen argument za to, da boljševiška vstaja oktobra 1917 ni pomenila revolucije, ampak klasičen coup d'etat. (z zavihka knjige)

Beseda revolucija ima zanimivo etimologijo. Ko so sovjetski raziskovalci spraševali ruske kmete, kaj jim pomeni, so ti odgovorili >samovol'ščina<, se pravi, da počneš, kar ti je >po volji<. V sodobnem oglaševanju je >revolucionarno< dobilo prizvok >radikalno novega< in potemtakem >izboljšanega<. Če uporabljamo besedo v vsakdanjem govoru, s tem le drugače povemo, da gre za nekaj >drastično drugačnega<. Iz takšne rabe je težko zaslutiti, da beseda izvira iz astronomije in astrologije... (iz Uvoda)

Vabljeni!
Besedne postaje prireja Knjigarna Filozofske fakultete v Ljubljani, Aškerčeva 2, Ljubljana, www.ff.uni-lj.si<http://www.ff.uni-lj.si> (zavihek Založba in Knjigarna), tel. št. 01/241 11 37, E knjigarna at ff.uni-lj.si<mailto:knjigarna at ff.uni-lj.si> . Tokratno BP smo pripravili skupaj s Študentsko založbo.
Tudi na Facebooku - Knjigarna FF

Besedne postaje sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

Če ne želite prejemati naših obvestil, nam prosim sporočite na E: knjigarna at ff.uni-lj.si<mailto:knjigarna at ff.uni-lj.si>







-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mailman.ijs.si/pipermail/agor/attachments/20120111/6f413ae1/attachment.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.jpg
Type: image/jpeg
Size: 5048 bytes
Desc: image001.jpg
URL: <http://mailman.ijs.si/pipermail/agor/attachments/20120111/6f413ae1/attachment.jpg>


More information about the Agor mailing list