[Agor] Posredujem v imenu ge. Aleksdandre Prikmajer Slokan

Babic, Matjaz Matjaz.Babic at ff.uni-lj.si
Thu Dec 18 11:50:51 CET 2008



Drage kolegice/dragi kolegi!
Morda vas zanima letošnje stanje pouka latinšcine v osnovni šoli, kjer je z dokoncnim prehodom na devetni program v šol. l. 2008/09 prišlo do velikih sprememb (sicer delno pricakovanih, a vseeno izredno slabih). Ker nekatere osnovne šole vse do konca oktobra ne vedo za tocno število ucencev pri izbirnih predmetih oz. interesnih dejavnostih, sem pripis k clanku z najnovejšimi podatki oddala šele ob korekturah zadnje številke revije Keria, ki je pravkar izšla, torej prepozno, da bi bil natisnjen, zato vam ga pošiljam po tej poti. Ce veste še za koga, ki bi ga to zanimalo, mu prosim posredujte podatke. Hvala!
 
Želim vam vesele božicne praznike in veliko dobrega v novem letu 2009 ter vas lepo pozdravljam!
Vesna


*********************************************************************
Dodatek:

Pripis k OŠ Prežihovega Voranca, Ljubljana: 50 let osemletke in 110 let latinšcine pod isto streho (gl. Keria 10, št. 2 (2008): 165–180)   

Novembra 2008, dobra dva meseca po zacetku prvega šolskega leta, ki poteka v celoti po devetletnem programu, je postalo ocitno, da je novi program za pouk latinšcine v slovenskem merilu veliko razocaranje: fakultativni pouk je ukinjen, kot izbirnega predmeta v zadnjem triletju pa se letos uci latinšcine v vsej državi samo 61(!) ucencev (50 na OŠ Prežihovega Voranca, Ljubljana in 11 ucencev na OŠ Trnovo). Na vseh ostalih osnovnih šolah je pouk latinšcine ob prehodu na devetletni program zamrl (tu in tam izjemoma obstajajo le latinske interesne dejavnosti). Ce primerjamo sedanje stanje s tistim ob koncu osemletke (npr. leta 2001/02 je bilo v Sloveniji 743 ucencev latinšcine!), je povsem jasno, da devetletki ni uspelo ustvariti primernih pogojev za pouk latinšcine.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mailman.ijs.si/pipermail/agor/attachments/20081218/f7187d5b/attachment.html>


More information about the Agor mailing list