Fw: [SlovLit] Re: Kronika SDS 51

Miran Hladnik, arnes miran.hladnik na guest.arnes.si
Sob Mar 12 21:59:05 CET 2005


----- Original Message ----- 
From: <ToniaBER na aol.com>
To: <miran.hladnik na guest.arnes.si>
Sent: 12. marec 2005 13:55
Subject: Re: Fw: [SlovLit] Re: Kronika SDS 51


Spostovani kolegi

Mi boste oprostili, ce se se jaz vtaknem v debato o
"sommelierju-someljeju"?
Beseda "tocaj" bi vsekakor ustrezala, bojim se samo, je  malo "nezrela", ker
malo pove o delu tega v Franciji zelo spostovanega  strokovnjaka.
"Sommelier"
dela navadno v znani restavraciji ali velikem hotelu  ali kaksni drugi
ustanovi (ima ga npr. tudi Senat, Drzavni zbor, Elizejska  palaca). S cim se
ukvarja?
Povezan je s pridelovalci in prekupcevalci vin, z  njimi se pogovarja o
kvaliteti, letinah, moznostih izboljsanja vin, itd; za  svojo restavracijo
izbira
in kupuje vina; in predvsem, v svoji kleti "vzgaja"  vina in jih v koncni
fazi
prinese na dan, torej jih priporoci strankam  restavracije, in sicer v zvezi
z
jedilnikom. Znan kuhar ( v Franciji gre za  prave zvezdnike) ima navadno
"svojega" "someljeja".

In se o izvoru besede: "sommelier" prihaja od izraza "bete de somme", torej
"vprezna zivina". Najprej se je namrec tako imenoval clovek, katerega naloga
je  bila, da mesto ali grad oskrbuje s hrano in pijaco.

Pa na zdravje!
Antonija Bernard





Dodatne informacije o seznamu SlovLit