[SlovLit] Novo v Celju

Miran miran.hladnik na guest.arnes.si
Sob Dec 25 19:09:48 CET 2004


----- Original Message ----- 

From: "Pevec" <smilja.pevec na guest.arnes.si>
To: <miran.hladnik na guest.arnes.si>
Sent: Saturday, December 25, 2004 4:42 PM
Subject: Za Kroniko Slavističnega društva Slovenije

V začetku decembra je bila v knjigarni in antikvariatu Antika v Celju, gostja literarnega večera Polona Glavan. O njeni novi knjigi Gverilci se je z njo pogovarjal spodaj podpisani osebek.
 

14. decembra, prav tako v knjigarni Antika v Celju, je potekala predstavitev knjige Moški v sobi, Zorana Pevca, ki je izšla v založbi Apokalipse. K pesmim so, altruistično, prispevale spremne besede: Stanislava Chrobakova Repar, Alenka Jovanovski, Mateja Komel Snoj, dr. Manca Košir, Lucija Stupica, Erika Vouk in Bina Štampe Žmavc. Gosta večera sta bila mlada talentirana celjska pesnica Anjuša Belehar in pesnik Jože Hribernik, ml. S piscem knjige in gostoma se je pogovarjal pesnik Ivan Dobnik.

 

V decembru je izšla tudi revija za kulturo in literaturo Vsesledje, ki jo izdaja Celjsko literarno društvo. Revija prinaša uvodnik glavnega urednika Zorana Pevca, ki nadalajuje tudi stalno rubriko Literarnico. V novi stalni rubriki Urbani Celjani Jože Faganel, kot njen direktor, piše o celjski Mohorjevi družbi. Predstavljena je knjigarna Antika, Marijana Kolenko se zavzema za gojenje in širjenje odnosa do slovenskega jezika, Jasna Tomc iz knjigarne Mladinska knjiga piše o svoji prežetosti s knjigami. Jože Volfand pa o Veronikini nagradi. Poezijo objavljata Ivan Dobnik in Jože Štucin, Miloš Gjergj Nikolla pa je kot začetnik albanske sodobne poezije predstavljen v prevodu Mateja Krajnca (prek angleščine). "Domača stran" je zapolnjena z literaturo celjskih avtorjev: Metka Hojnik Verdev, Barbara Jelen, Barbara Jurič, Rok Komel, Tanja Petelinek, Ida Sekirnik, Ana Štucin, Slavica Tesovnik, Silva Železnik - Einfalt (ponudi prevod Balantičevih pesmi v nemščino), Blaž Šafarič in Amalija Škrobar. V rubriki Slovstvena folkloristika je še nekaj pesmi, ki so jih podpisale: Ivica Cvikl, Gabrijela Kaučič, Nada Jelovšek Nadana in Justina Strašek. Revijo sklene še nekaj kratkih predstavitev knjig celjskih avtorjev. 

 

Zoran Pevec




Dodatne informacije o seznamu SlovLit