[SlovLit] studij, izredni, podiplomski

Bogomir Mihevc Miro.Mihevc na Uni-Lj.si
Pon Jan 24 10:04:17 CET 2000


Pozdravljeni?

Slovlit slovlit na ijs.si ni edino glasilo, ki se trenutno ukvarja s studijem, izrednim in podiplomskim ter s solninami se posebej. Poleg posameznih uciteljev in "slovlitovcev" se oglasajo novinarji, tudi dekani in rektor Univ.v L..
"Ljubljanski" Dnevnik ima 20.3.2K takele (pod)naslove:
IZREDNI STUDIJ KOT ZLATA JAMA - PA NE ZNANJA. 
Kdo sluzi s solninami za i.st., kaksna je kakobost i.st.?Na fakultetah in visokih solah zaracunavajo solnine po nerazvidnih merilih. Solnine za i.st.: od 80K do 468K tolarjev za letnik. Honorar za neopravljene izpite. 
Rektorja Mencingerja navaja novinarka (Ranka Ivelja, pod podnaslovoma: Izredni studij ustreza vsem. Ostanov honorar le povprecen.) takole:
"Zdajsnje vodstvo univ. si mocno prizadeva, da bi i.st. omejili na razumno mero, cez noc pa to ne gre. Dejstvo je namrec, da izredni studij ustreza tako drzavi kot clanicam univ., 
prvi zato, da ni treba financirati solanja za toliko tisoc mladih,
clanicam zato ker lahko kaj zasluzijo /.../ "po 10.cl.zakona o vis.s"/....npr./ "za gradnjo objektov /.../ skratka svoje dodatne dejavnosti avtonomno zaracunajo in denar avtonomno porabljajo"./.../
"Dohodki clanic so njihova stvar, univerzo mora zanimati le kakovost studija."/.../
"Tudi sam ne morem pet ali sest ur koncentrirano poslusati predavanja, kako je potemtakem to mogoce pricakovati od studentov? 
"Menim, da nasploh prevec predavamo, mnoge druge obliekprenasanja znanja so ucinkovitejse, toda k temu nas sili sistem financiranja.Preprican sem, da iz.st. ovira napredek clanice, ker ljudje, ki se kot kaksni kaplani vozijo od ene do druge podruznice, ne morejo delati raziskovalno, kar je pogoj za kakovostno univerzo."

Dnevnik v cetrtek 23.3.2K pa pise pod naslovom: ZACETI IN NE ODNEHATI (dc),
da se je napotil 
mag Iztok Ostan, vis.predavatelj Fakultete za pomorstvo in promet UL
(z njegovo izjavo o placilu za iz.st. se je zacelo pisanje o tem v Slovlitu) 
po svojih stevilnih neuspelih protestih 
pes v Ljubljano "bolj z mislijo na studente kot na oblastnike". Tam namerava, v ponedeljek med 14 in 15 uro, "v  parlamentu izrociti podpise 1090 obcanov pod civilno pobudo za zakonitost visokosolskega pedagoskega procesa", da se "pri uresnicevanju visokosolskega studija zagotovi redni nadzor nad upostevanjem zakonov". "Nekaj studentov me je ze prosilo, da bi sli z menoj."
Ostan je preprican (po Dnevniku):" da se nasim studentom slabo pise, saj so diplome na zbirokratiziranem slovenskem trgu zelo cenjene, znanje pa ne in zato tezko dobijo zaposlitev. Ker je vse znanje zbrano na univerzi, mora ta nujno opraviti svoje poslanstvo, sicer nas caka narodna katastrofa."

Torej se nas rektor skoraj strinja  s protestnikom in nekaterimi Slovlitovci.
Seveda, saj ga veze Poslanstvo ljubljanske univerze (sprejel ga je Senat UL 7.5.1996, glej izgubljeni Vestnik UL, letnik 1996), v katerem pise, da
"Univerza /.../ svoje /.../ delovanje /.../ utemeljuje na nacelih 
- profesionalne odlicnosti oziroma zagotavljanja cim visje kakovosti" /.../.

In kaj menim jaz?
Ponudba studija za "netradicionalne", zlasti starejse studente, tudi podiplomce, sodi vedno bolj v sodobni model univerze. Seveda je treba zagotoviti kakovost za vlozen denar, nas in njihov. Predavanja tudi za redne studente ze zdavnaj niso edina pomembna stvar. Ce ze ne posnemamo dobrih tujih univerz, pa dajmo vsaj naso Ekonomsko fakulteto, ki izvaja izredni studij "na daljavo" z dobrimi ucbeniki, komunikacijskimi povezavami (npr.e-posta), strokovnimi tutorji v enotah izven Ljubljane in enako zahtevnimi kriterij kot na rednem studiju.

Ponovno pozivam se kakega (bivsega?) izrednega studenta (slavista?) da se oglasi. 
Tudi predlagam, da se s temi sttvarmi soocijo clani komisij za spremljanje kaokakovosti na FF in druge.
Se par odzivov pocakam, potem bi pa po predlogu Mirana H. povzel razpravo v Slovlitu v kratkem clanku v Vestniku UL.

Ostan'te zdrav'!              dr. B. Mihevc

-------------- naslednji del --------------
HTML priponka je prečiščena...
URL: http://mailman.ijs.si/pipermail/slovlit/attachments/20000324/79c4b860/attachment.html 


Dodatne informacije o seznamu SlovLit